Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem

Proste, szybkie do wykonania danie ale takie właśnie są najlepsze na kolację lub dla niespodziewanych gości.

Młode ziemniaki gotowane w mundurkach, boczek podsmażony na cebuli z czosnkiem i do tego aromatyczny rozmaryn ( trzeba z nim uważać bo jest bardzo aromatyczny) i mamy pyszne danie.

Do tego najlepsza jest sałatka z ogórków małosolnych lub pikantna salsa  z pomidorów.   Dodatkowo podaję do tego gęstą śmietanę lub gęsty jogurt . Pycha .

Zapraszam i zachęcam do zrobienia.

DSC_0019

Składniki:

4-5 młodych  ziemniaków  średniej wielkości,

5-6 grubszych plastrów boczku,

1 duża cebula,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy do smażenia,

Gałązka rozmarynu świeżego,

200 g sera mozarella

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę  i wyciśnięty czosnek – podsmażamy  na wolnym ogniu 4 minuty.

Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości, dodajemy do  podsmażonej cebuli  z czosnkiem i smażymy około 7-10 minut na średnim ogniu. Ziemniaki odcedzamy, studzimy. Następnie przekrawamy delikatnie wzdłuż ale tak aby nie przekroić na dwie części. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym , doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy podsmażony boczek,  posypujemy drobno pokrojonym rozmarynem, startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut ( ser powinien się roztopić i zrumienić ).

Podajemy z sałatką i gęstą śmietaną lub jak ktoś woli gęstym jogurtem.

DSC_0023 DSC_0032

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.