Proste, szybkie do wykonania danie ale takie właśnie są najlepsze na kolację lub dla niespodziewanych gości.
Młode ziemniaki gotowane w mundurkach, boczek podsmażony na cebuli z czosnkiem i do tego aromatyczny rozmaryn ( trzeba z nim uważać bo jest bardzo aromatyczny) i mamy pyszne danie.
Do tego najlepsza jest sałatka z ogórków małosolnych lub pikantna salsa z pomidorów. Dodatkowo podaję do tego gęstą śmietanę lub gęsty jogurt . Pycha .
Zapraszam i zachęcam do zrobienia.
Składniki:
4-5 młodych ziemniaków średniej wielkości,
5-6 grubszych plastrów boczku,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Olej rzepakowy do smażenia,
Gałązka rozmarynu świeżego,
200 g sera mozarella
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wyciśnięty czosnek – podsmażamy na wolnym ogniu 4 minuty.
Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości, dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem i smażymy około 7-10 minut na średnim ogniu. Ziemniaki odcedzamy, studzimy. Następnie przekrawamy delikatnie wzdłuż ale tak aby nie przekroić na dwie części. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym , doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy podsmażony boczek, posypujemy drobno pokrojonym rozmarynem, startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut ( ser powinien się roztopić i zrumienić ).
Podajemy z sałatką i gęstą śmietaną lub jak ktoś woli gęstym jogurtem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz