W gospodarstwie Państwa Majlertów szparagi w tym roku pojawiły się dość szybko ( ku naszej uciesze) więc przygotowuję różne pyszne dania ze szparagami. Najbardziej lubię w wersji z czosnkiem i papryczką chilli. Jeśli nie mam świeżej papryczki to dodaję suszone płatki. Czosnek i chilli świetnie komponują się z delikatnymi szparagami, dodają im wyrazistego, pikantnego smaku.
Tym razem zrobiłam dodatkowo z białym, wytrawnym winem co spowodowało, że szparagi były wyjątkowo pyszne. Jest to prosta ale zarazem apetyczna wersja podania szparagów więc zachęcam do zrobienia. Sezon szparagowy jest krótki więc trzeba je jeść teraz, kiedy jest ich dużo.
Składniki
Szparagi – 1 pęczek,
2 łyżki masła,
3 ząbki czosnku,
Papryczka chilli,
1 łyżka oliwy,
Sól, Świeżo zmielony pieprz,
½ szklanka białego wina,
Ser parmezan
Wykonanie
Szparagi cienko obieramy (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, obrane i wymyte szparagi, papryczkę chilli, sól, pieprz i dusimy 5 minut obracając od czasu do czasu szparagi. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe szparagi przekładamy na talerz i dodajemy starty w płatki parmezan.
Prosty ale zacny przepis. Szparagi lubią czosnek i to bardzo.
Dziękuję i zgadzam się 🙂
Bardzo dobry przepis. Nieco podobnie jak z krewetkami. Parmezan, obok czosnku, wina i chili, robi robotę. Do tego chrupiąca bułeczka maczana w tym sosie i można się zajadać.
🙂 Wszystko się zgadza, jest pysznie !