Czekolada i truskawki to, moim zdaniem, jeden z najlepszych duetów. Nieważne czy truskawki mamy świeże czy mrożone, mus truskawkowy jest wspaniałym dodatkiem do czekoladowych dań. Mus zrobiłam z dodatkiem gęstego, naturalnego jogurtu ( sprawdza się ten typu greckiego) i z niewielką ilością cukru – był pyszny, gęsty, kremowy a przede wszystkim truskawkowy. Jedząc takie ciasto ma się przed oczami krzaki truskawek, w pełnym, gorącym słońcu, pachnące właśnie truskawkami z dodatkiem czekolady – czy jest coś lepszego?
Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto czekoladowe ( bez glutenu – z mąką ziemniaczaną) z musem truskawkowym. Ciasto jest mocno czekoladowe, mokre a mus truskawkowy dodaje mu lekkości, orzeźwienia i posmaku lata.
Składniki
80 g mąki ziemniaczanej,
140 g masła,
¾ szklanki cukru,
3 duże lub 4 małe jajka,
Tabliczka gorzkiej czekolady- 250 g
1 duży jogurt naturalny gęsty, typu greckiego,
Opakowanie truskawek mrożonych,
½ szklanki cukru do truskawek,
Żelatyna,
1/3 szklanki wody
Wykonanie
W garnku roztapiamy, na małym ogniu masło. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy, aby masło połączyło się z czekoladą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W osobnej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy krótko trzepaczką. Do ubitych jajek dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem i szybko (trzepaczką) mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia , przelewamy masę czekoladową i wyrównujemy powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Zostawiamy w formie do pieczenia – wyjmujemy tylko papier.
Truskawki rozmrażamy, wkładamy do miksera , dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i nadal miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy według proporcji określonej na opakowaniu – rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy delikatnie i dodajemy do musu truskawkowego, energicznie mieszając – najlepiej mikserem bo żelatyna szybko zastyga. Gotowy mus wylewamy na ciasto czekoladowe i chowamy do lodówki aby stężało – na minimum 2 godziny.
no, pomysł jak najbardziej smakowity!
Dziękuję!
Mniam, coś pysznego 🙂