Torcik czekoladowy z musem truskawkowym

Czekolada i truskawki  to, moim zdaniem,  jeden  z najlepszych duetów.  Nieważne czy truskawki mamy świeże czy mrożone, mus truskawkowy jest wspaniałym dodatkiem do czekoladowych dań.  Mus zrobiłam  z dodatkiem gęstego, naturalnego jogurtu ( sprawdza się ten typu greckiego) i z niewielką ilością cukru –  był pyszny, gęsty, kremowy a przede wszystkim  truskawkowy. Jedząc takie ciasto ma się przed oczami krzaki truskawek, w pełnym, gorącym słońcu, pachnące  właśnie truskawkami  z dodatkiem czekolady – czy jest coś lepszego?

Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto czekoladowe ( bez glutenu – z mąką ziemniaczaną) z musem truskawkowym. Ciasto jest mocno czekoladowe, mokre a mus truskawkowy dodaje  mu lekkości, orzeźwienia i  posmaku lata.

DSC_0081

Składniki

80 g mąki ziemniaczanej,

140 g masła,

¾ szklanki cukru,

3 duże lub 4 małe jajka,

Tabliczka gorzkiej czekolady-  250 g

1 duży jogurt naturalny gęsty,  typu greckiego,

Opakowanie truskawek  mrożonych,

½ szklanki cukru do truskawek,

Żelatyna,

1/3 szklanki wody

Wykonanie

W garnku roztapiamy, na małym ogniu  masło. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy, aby masło połączyło się z czekoladą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W osobnej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i  ubijamy krótko trzepaczką. Do ubitych  jajek dodajemy wystudzoną  czekoladę z masłem i szybko (trzepaczką) mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.

Okrągłą formę o średnicy  25 cm wykładamy papierem do pieczenia , przelewamy masę czekoladową   i wyrównujemy powierzchnię.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Zostawiamy w formie do pieczenia – wyjmujemy tylko papier.

Truskawki rozmrażamy, wkładamy do miksera , dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i nadal miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy według proporcji określonej na opakowaniu  – rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy delikatnie i dodajemy do musu truskawkowego, energicznie mieszając – najlepiej mikserem bo żelatyna szybko zastyga. Gotowy mus wylewamy na ciasto czekoladowe i chowamy do lodówki aby stężało – na minimum 2 godziny.

DSC_0075-001 DSC_0084

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.