Do zrobienia takich aromatycznych kebabów zainspirował mnie Karol Okrasa, który przygotował podobne w Kuchni Lidla. Takie kebaby kojarzą mi się ze słońcem, latem, grillem i biesiadowaniem przy grillu. Te są pachnące, pikantne i z sosem jogurtowym i sałatą zawinięte w placek tortilli smakują wybornie.
Do przygotowania użyłam mięsa z szynki bo jest chude, delikatne i dobrze się łączy z przyprawami. Kiedyś jak byłam na warsztatach z wieprzowiny to ze zdziwieniem dowiedziałam się, że mięso od szynki jest delikatniejsze, bardziej miękkie od tego od łopatki – zawsze myślałam odwrotnie. Pan, który prowadził warsztaty polecał właśnie mięso od szynki do przygotowywania gulaszu z wieprzowiny.
Takie kebaby są dobre zarówno na imprezę dla gości jak też na obiad dla rodziny. Nie wiem jak Wy ale u mnie są lubiane i chętnie jedzone nie tylko latem.
Do mięsa mielonego można dodać rozdrobnioną cieciorkę ( tak było w przepisie Karola Okrasy) ale ja nie miałam w domu więc bez tego też były równie dobre .
Składniki dla 4 -5 osób
60 dag mięsa mielonego od szynki,
4-5 cebulek dymek
2 małe ostre papryczki chilli,
płaska łyżeczka papryki w proszku,
płaska łyżeczka curry
1 jogurt typu greckiego,
1 ogórek obrany i pokrojony w kostkę
6 ząbków czosnku,
Placki tortilli – 6 sztuk,
½ główki sałaty lodowej,
1 limonka,
100 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Wykonanie
Do miski wkładamy zmielone mięso i dodajemy 3 ząbki czosnku (wyciśnięte), 1 pokrojoną drobno papryczkę chilli, paprykę w proszku, curry, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, 4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.
Przygotowujemy sos. Do miski dajemy jogurt, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, pokrojony w kostkę ogórek i mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i resztą ostrej, drobno pokrojonej papryczki.
Sałatę lodową kroimy na paski, skrapiamy sokiem z limonki.
Ze schłodzonej masy mięsnej, dłońmi wysmarowanymi oliwą formujemy małe wałeczki długości około8 cm. i mniej więcej2 cm grubości. Układamy na patelni grillowej i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką ( około 7-10 minut).
Kawałki tortilli podgrzewamy na patelni grillowej ( robimy to chwilkę aby płaty były ciepłe ale nie wysmażone).
Sałatę, mięso, sos zawijamy w podgrzane placki tortilli i podajemy z resztą sosu
wygląda bardzo smacznie:)
dziękuję 🙂