Podudzia kurczaka w mieszance przypraw cajun

Czy często pieczecie  udka z kurczaka ? U mnie w domu jest to jedno z bardziej lubianych dań i dość często gości na naszym stole. Szukam więc przepisów i pomysłów na przygotowanie udek, bo trudno  jadać ciągle w tej samej wersji. Ostatnio często inspiruję się książką z przepisami z Lidla, więc zrobiłam podudzia z przepisu  Pascala. To co jest ciekawe w tym przepisie to mieszanka przypraw, przygotowana w moździerzu połączona z ketchupem. Ja co prawda nie miałam paru składników z oryginalnego przepisu ale i tak podudzia były pyszne, aromatyczne. Jeśli chodzi o suszoną cebulę i czosnek to dałam w kostce  Knorra ( smażona cebulka i czosnek).

Zachęcam do przygotowania takich nóżek z kurczaka bo są pyszne, upieczone w ketchupowo-ziołowej zaprawie, z której powstaje, w trakcie pieczenia pyszny sos. Taki sos najlepszy jest następnego dnia bo gęstnieje i nabiera bardziej intensywnego aromatu. Udka też są pyszne jak poleżą dłużej w sosie. Takie mięso jest też lekkie i jeśli myślicie o kaloriach przed wiosną, to tym bardziej Wam się spodoba.

Składniki

Około 10  podudzi  z kurczaka,

Łagodny ketchup- 4-5 łyżek,

Łyżka oliwy z oliwek

Mieszanka przypraw cajun:

Łyżka soli,

2 łyżki ostrej papryki w proszku,

2 łyżki czarnego pieprzu,

2 łyżki białego pieprzu,

1łyżeczka suszonego tymianku,

1 łyżeczka suszonego oregano,

1 łyżeczka suszonej cebuli,

1 łyżeczka suszonego czosnku,

3 liście laurowe, rozdrobnione na małe kawałki,

½ łyżeczki pieprzu cayenne,

Wykonanie

Przygotowujemy w moździerzu mieszankę przypraw.  Do moździerza dajemy wszystkie przyprawy i miażdżymy. Następnie do większej miski dajemy ketchup
( około 4 łyżki), dodajemy 1 czubatą łyżkę przypraw z moździerza ( resztę przechowujemy w słoiczku ), łyżkę oliwy  i mieszamy wszystko.

Podudzia  kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy podudzia do miski z mieszanką i mieszamy wszystko razem aż wszystkie podudzia będą w  zaprawie. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego ( razem z całą zaprawą), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem  około 1 ½  godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni  i pieczemy jeszcze ½ godziny bez przykrywania.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.