Dzisiaj zapraszam na jedną z najsmaczniejszych wersji bakłażana. Jest prosty i szybki do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny. Bakłażan jest grillowany i faszerowany serami (feta i ricotta) a wszystko jest zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym. Takie danie jest lekkie, smaczne i można go podać na obiad np. z makaronem lub na ciepłą kolację.
Składniki:
1-2 bakłażany średniej wielkości,
Małe opakowanie sera feta,
Małe opakowanie sera ricotta,
Karton sosu pomidorowego (typu passata)
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Łyżka oregano
Oliwa,
Ser parmezan
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i dusimy na małym ogniu 15 minut.
Bakłażan/y myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Każdy plaster bakłażana solimy i odstawiamy aby puściły sok ( 15 minut). Następnie każdy plaster wycieramy ręcznikiem papierowym ( nie będą miały goryczy). Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione). W misce mieszamy sery ( feta, risotta), dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz i mieszamy. Każdy plaster bakłażana nadziewamy mieszanką sera i zwijamy w rulon – roladkę.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane bakłażany i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20 – 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym serem parmezan i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
Świetne 🙂 Całkowicie moje smaki 🙂
świetny pomysł, danie wygląda świetnie:)
Dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam
Świetny przepis, właśnie skonsumowaliśmy na kolację 🙂 zrobiłam w troszke innej wersji – zapiekłam same bakłażany z serem a sos pomidorowy dałam bezpośrednio na talerz -poezja,,, 😉