Dawno nie było u mnie krewetek a tak bardzo je lubię – nigdy mi się nie znudzą. Dzisiejsza propozycja jest jedną z moich ulubionych – z czosnkiem, papryczką chilli, natką pietruszki i sokiem z grapefruita. Zrobiłam do tego pyszny, równie pikantny makaron ryżowy z papryczką, sosem sojowym i plastrami cukinii. Rewelacyjnym pomysłem okazało się dodanie do tego soku z grapefruita, którego kwaskowato-gorzki smak świetnie skomponował z pikanterią papryczki – pyszne.
Jeśli chcecie przygotować romantyczną kolację to polecam to danie, do tego koniecznie dobrze schłodzone białe, wino.
Składniki:
400 g krewetek królewskich
1 papryka ostra
5 ząbków czosnku,
Natka pietruszki,
Łyżka oliwy,
2 łyżki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
sól , pieprz do smaku
2 szklanki wody
½ opakowania makaronu ryżowego cienkiego,
Sól, pieprz,
1 papryczka chilli,
1 mała cukinia,
Sos sojowy,
2 grapefruity
Przygotowanie:
Krewetki królewskie – świeże są najlepsze; gotujemy je w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Chili rozcinamy, czyścimy z nasionek ( są diabelnie ostre) i kroimy w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na koniec dajemy pokrojoną natkę pietruszki, sok z ½ grapefruita i mieszamy..
W między czasie przygotowujemy makaron. W garnku gotujemy wodę i jak zacznie wrzeć wyłączamy, dodajemy makaron ryżowy i trzymamy pod przykryciem 3 minuty (bez gotowania). Makaron odcedzamy, Na patelni rozgrzewamy oliwę dajemy plasterki cukinii, pokrojoną drobno papryczkę i dusimy chwilkę. Następnie dodajemy makaron, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, sokiem z ½ grepefruita – mieszamy i chwilkę gotujemy. Makaron przekładamy do miski, dodajemy krewetki i kawałki obranego grapefruita . Smacznego !
Paczka krewetek czeka na mnie w zamrażalniku 🙂 Wygląda to danie wspaniale!