Jeśli zastanawiacie się jakie mięso zrobić na świąteczny obiad to zachęcam do wypróbowania takiej właśnie karkówki. Do zrobienia takiej karkówki zainspirował mnie Pascal z ostatniej książki, którą dostałam po zakupach w Lidlu. Do końca nie wiedziałam jak będzie smakować, ale jeśli moja córka, która jest wybredna jeśli chodzi i mięso, powiedziała, że było dobre to spokojnie mogę Wam polecić. Piwo pszeniczne dodane do beszamelu razem ze szczyptą cynamonu dało wyjątkowy , trochę świąteczny smak. Mięso zapieczone było aromatyczne, soczyste i smakowało wybornie.
Składniki
6 kotletów z karkówki,
15 dag pieczarek,
100 ml mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
2 płaskie łyżki masła,
150 ml piwa – pszeniczne,
Szczypta cynamonu,
2 łyżki tartego parmezanu,
Sól, pieprz,
Natka pietruszki
Wykonanie
Kotlety z karkówki myjemy, suszymy, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na godzinę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy kotlety z dwóch stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni gdzie smażyliśmy mięso dajemy pokrojone w plasterki pieczarki ( jeśli trzeba dodajemy olej do smażenia) i smażymy chwilę aż będą rumiane. W tym samym czasie przygotowujemy beszamel: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, smażymy razem chwilkę ( 1,5 minuty), następnie wlewamy mleko, mieszamy intensywnie ( najlepiej trzepaczką do ubijania), następnie dodajemy piwo i znowu mieszamy cały czas gotując. Na koniec dodajemy soli, pieprzu i szczypty cynamonu – znowu dokładnie mieszamy. Usmażone pieczarki dodajemy do sosu beszamelowego, mieszamy i polewamy na kotlety. Całość posypujemy jeszcze startym parmezanem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, dajemy mięso i dusimy około 15-20 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki i podajemy z sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz