Łazanki z kapustą i boczkiem

Łazanki to proste, znane i łatwe do zrobienia danie. Można je zrobić z kiszonej kapusty, ze świeżej lub też z mieszanej. Niektórzy dodają też do łazanek grzybów ale moja dzisiejsza propozycja jest w wersji ze świeżą kapustą, boczkiem i cebulką. Takie łazanki robi moja mama i w moim domu są najbardziej lubiane. Boczek podsmażany z cebulką jest bardzo dobrym dodatkiem, łazanki mają delikatny posmak wędzonki i cebulki.

Łazanki z kapustą i boczkiem

Składniki

½ kapusty białej,

6 grubszych plastrów  boczku wędzonego/gotowanego,

1 cebula,

Olej,

Makaron łazanki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą   i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą  kapustę kroimy  na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i  odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu.  Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut).

Łazanki z kapustą i boczkiem

Łazanki z kapustą i boczkiem

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. mar68
    8 maja
    Odpowiedz

    Uwielbiam łazanki, ja dodaje jeszcze troszke kiełbasy i wtedy jest ok 🙂

    • 9 maja
      Odpowiedz

      Pewnie, można dodać co kto lubi, my wolimy taką najprostszą wersję 😉

    • ewa
      10 marca
      Odpowiedz

      Dodaj majeranek i kwasna smietane a kapuste kiszona uproz na oliwie a nie ugotuj….wtedy jest super !!!
      Ewa

      • Brenia
        11 marca
        Odpowiedz

        Witaj, dziękuję za nowy pomysł 🙂 spróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.