Łazanki to proste, znane i łatwe do zrobienia danie. Można je zrobić z kiszonej kapusty, ze świeżej lub też z mieszanej. Niektórzy dodają też do łazanek grzybów ale moja dzisiejsza propozycja jest w wersji ze świeżą kapustą, boczkiem i cebulką. Takie łazanki robi moja mama i w moim domu są najbardziej lubiane. Boczek podsmażany z cebulką jest bardzo dobrym dodatkiem, łazanki mają delikatny posmak wędzonki i cebulki.
Składniki
½ kapusty białej,
6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego,
1 cebula,
Olej,
Makaron łazanki,
Sól, pieprz
Wykonanie
Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut).
Uwielbiam łazanki, ja dodaje jeszcze troszke kiełbasy i wtedy jest ok 🙂
Pewnie, można dodać co kto lubi, my wolimy taką najprostszą wersję 😉
Dodaj majeranek i kwasna smietane a kapuste kiszona uproz na oliwie a nie ugotuj….wtedy jest super !!!
Ewa
Witaj, dziękuję za nowy pomysł 🙂 spróbuję 🙂