Halibut to bardzo dobra ryba o pysznym, tłustym, białym mięsie. Ja lubię ją w najprostszej wersji czyli usmażoną na patelni. Dzisiaj proponuję halibuta podsmażonego na patelni i dopieczonego w piekarniku. Do tego można podać purée z ziemniaków z dodatkiem czosnku. Moja rodzina była zachwycona takim połączeniem.
Składniki
Filety z halibuta 2 sztuki,
Sól, biały pieprz,
Sok z 1 cytryny,
3 łyżki mąki,
Olej rzepakowy do smażenia
purée ziemniaczano – czosnkowe
½ kg ziemniaków
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany 18 %,
2 ząbki czosnku,
Sól
Wykonanie
Filety z halibuta czyścimy z ości, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem. Mąkę przesiewamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej, filety obtaczamy w mące i smażymy po 1 minucie z każdej strony, zaczynając smażenie od części ze skórą. Usmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rybę 10-15 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane i odcedzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę do garnka, dodajemy masło, sól, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę, wyciśnięty czosnek , mieszamy i przekładamy na talerz . Na ziemniaki dajemy rybę i podajemy z sałatą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz