Jesień za oknem spowodowała, że szukamy dań, które nas rozgrzeją, a u mnie dodatkowo nie powinny być ciężkie. Zapraszam dzisiaj na aromatycznego i soczystego kurczaka z jabłkami, cebulą i majerankiem. Mięso w takim wydaniu jest pyszne, pachnie majerankiem, jabłkami i jest lekkie.
Składniki:
Kurczak
4 łyżki majeranku,
3 gałązki majeranku świeżego,
½ kg jabłek,
2 ząbki czosnku,
Łyżka masła,
2 duże cebule,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, suszymy, przyprawy ( sól, pieprz, wyciśnięty czosnek) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kurczak powinien być dobrze doprawiony.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Jabłka myjemy ( nie obieramy), kroimy na małe kawałki i mieszamy z majerankiem i połową cebuli.. Takim farszem nadziewamy kurczaka (zostawiamy trochę jabłek i cebuli) do dołożenia na koniec pieczenia. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe jabłka z cebulą, świeżym majerankiem i pieczemy. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo aromatyczny i soczysty.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
To jest dobry przepis, robię takiego !