Ciasto kruche jest moim ulubionym wypiekiem. Rewelacyjnie smakuje z różnymi owocami.
Skoro mamy już dobrodziejstwa późnego lata czyli śliwki węgierki i znane każdemu mirabelki, postanowiłam upiec tradycyjne ciasto z tymi owocami. Mirabelki zakupiłam w Gospodarstwie Majlertów i dodałam je do ciasta a z reszty zrobiłam konfiturę mirabelkowo-brzoskwiniową. Wyszło pyszne, owocowe ciasto do niedzielnej kawy. Mirabelka z węgierką okazały się trafionym połączeniem i to zarówno smakowym jak też i kolorystycznym. Czy też wykorzystujecie mirabelki do domowych wypieków i przetworów?
Składniki na dużą blachę:
70 dag mąki pszennej,
3 żółtka i jedno całe jajko,
1 margaryna,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka cukru
1/3 kostki smalcu
½ kg śliwek węgierek,
30 dag śliwek mirabelek
Wykonanie:
Śliwki myjemy i drylujemy z pestek.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko, proszek do pieczenia, cukier i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część ma być większa – ta na blachę a druga mniejsza na kruszonkę. Mniejszą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę (ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Większą rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy śliwki ( węgierki i mirabelki). Nakładamy kruszone ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.
Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem.
Takie sezonowe ciasta są najlepsze, pięknie się prezentuje 🙂
Pięknie wygląda Twoje ciacho! 🙂 Poproszę kawałek pocztą. 😀