Gryczane bułeczki na śniadanie

Pieczywo z dodatkiem mąki gryczanej jest dla tych osób, które lubią smak i zapach kaszy gryczanej. Mąka gryczana ma ciemny kolor i mocny zapach a bułeczki z jej dodatkiem są lekko kwaśne i mokre. Ja lubię zarówno kaszę gryczaną jak też mąkę; dodałam jej do ciasta niedużo, tak aby był lekki aromat a dodatkowo dosypałam kminek, który świetnie się skomponował z zapachem gryczanym. Takie bułeczki mają też tę zaletę, że długo zachowują świeżość więc można je jeść cały tydzień. Polecam do spróbowania, najlepsze z samym masłem. Mniam

Składniki na 16- 17 bułeczek:

20 g drożdży świeżych

1/4 szklanki letniej wody

2 szklanki maślanki, lekko podgrzanej

1 szklanka mąki gryczanej

4 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki soli

łyżka kminku

ziarna do posypania

Wykonanie

Do większej miski dajemy mąkę ( pszenną i gryczaną), wodę, maślankę, drożdże sól i wyrabiamy chwilę  ciasto (może się kleić, ale nie dosypujemy  więcej mąki). Gotowe odkładamy i  przykrywamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy, dodajemy kminek i ponownie wyrabiamy ( można podsypać trochę mąką). Następnie   formujemy bułeczki ( ciasto się trochę klei więc dobrze jest zmoczyć ręce wodą i wtedy formować). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułeczki, przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypujemy  nasionami.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. zaczytana2 (Magda)
    28 czerwca
    Odpowiedz

    Witam :). Świetny blog :). Już mam ochotę zrobić te bułeczki…..

  2. urszula
    7 lipca
    Odpowiedz

    Piękne zdjęcia i smaczne potrawy,a bułeczki świetne.
    Mam mąkę gryczaną to może wypróbuję- pozdrawiam:0
    Zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.