Pieczywo z dodatkiem mąki gryczanej jest dla tych osób, które lubią smak i zapach kaszy gryczanej. Mąka gryczana ma ciemny kolor i mocny zapach a bułeczki z jej dodatkiem są lekko kwaśne i mokre. Ja lubię zarówno kaszę gryczaną jak też mąkę; dodałam jej do ciasta niedużo, tak aby był lekki aromat a dodatkowo dosypałam kminek, który świetnie się skomponował z zapachem gryczanym. Takie bułeczki mają też tę zaletę, że długo zachowują świeżość więc można je jeść cały tydzień. Polecam do spróbowania, najlepsze z samym masłem. Mniam
Składniki na 16- 17 bułeczek:
20 g drożdży świeżych
1/4 szklanki letniej wody
2 szklanki maślanki, lekko podgrzanej
1 szklanka mąki gryczanej
4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
łyżka kminku
ziarna do posypania
Wykonanie
Do większej miski dajemy mąkę ( pszenną i gryczaną), wodę, maślankę, drożdże sól i wyrabiamy chwilę ciasto (może się kleić, ale nie dosypujemy więcej mąki). Gotowe odkładamy i przykrywamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy, dodajemy kminek i ponownie wyrabiamy ( można podsypać trochę mąką). Następnie formujemy bułeczki ( ciasto się trochę klei więc dobrze jest zmoczyć ręce wodą i wtedy formować). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułeczki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypujemy nasionami.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.
Witam :). Świetny blog :). Już mam ochotę zrobić te bułeczki…..
Piękne zdjęcia i smaczne potrawy,a bułeczki świetne.
Mam mąkę gryczaną to może wypróbuję- pozdrawiam:0
Zapraszam do siebie 🙂