Festiwalu szparagowego ciąg dalszy. Teraz w moim domu szparagi jadamy prawie codziennie bo wiem, że za chwilę skończy się sezon na nie. Najprostszy sposób to szparagi z masłem i bułką tartą. Dzisiejszy przepis jest kolejną propozycją na danie ze szparagami i zapewniam jest równie pyszne.
Składniki
Szparagi białe– 1 porcja,
1 łyżka oliwy,
Świeżo zmielony pieprz,
20 dag pieczarek,
1 cebula
Sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
15 dag masła
Sól i pieprz
Wykonanie
Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) odcinamy zdrewniałe końcówki i myjemy.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ćwiartki pieczarek i podsmażamy chwilę (około 5 – 7 minut). Przygotowujemy beszamel. W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
Formę żaroodporną smarujemy oliwą i układamy wymyte szparagi. Na szparagi dajemy podsmażone pieczarki i zalewamy beszamelem. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pyszne i szybkie danie na obiad lub kolację.
A dzis patrzyłam na szparagi w sklepie i nie kupiłam:(