Szparagi z pieczarkami pod beszamelem

Festiwalu szparagowego  ciąg dalszy. Teraz w moim domu szparagi jadamy prawie codziennie bo wiem, że za chwilę skończy się sezon na nie. Najprostszy sposób to szparagi z masłem i bułką tartą. Dzisiejszy przepis  jest kolejną  propozycją na danie ze szparagami i zapewniam jest równie pyszne.

 

 

Składniki

Szparagi białe– 1 porcja,

1 łyżka oliwy,

 Świeżo zmielony pieprz,

20  dag pieczarek,

1 cebula

Sos beszamelowy:

1,5 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

15 dag masła

Sól i pieprz

Wykonanie

Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) odcinamy zdrewniałe końcówki i myjemy.

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,  ćwiartki pieczarek i podsmażamy chwilę (około 5 – 7 minut). Przygotowujemy beszamel. W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.

Formę żaroodporną smarujemy oliwą i układamy wymyte szparagi. Na szparagi dajemy podsmażone pieczarki i zalewamy beszamelem. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Pyszne i szybkie danie na obiad lub kolację.

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.