Jabłka pod kruszonką

Jest to pyszny  deser dla wszystkich lubiących słodkości  z owocami.  Jest też chyba najprostszym i najszybszym ciastem do wykonania. Jabłka posypane cynamonem i kruszonką a następnie  upieczone i mamy gotowy deser. Zamiast jabłek możemy zapiec pod kruszonką inne owoce ( np. śliwki, brzoskwinie ) i zapewniam, że deser  jest równie pyszne. Do takiego ciasta można dodać lody waniliowe, bitą śmietanę lub krem waniliowy.

Jabłka pod kruszonką

 

Składniki:

1kg jabłek (najlepiej reneta)

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,

Kruszonka:

90 g masła

130 g mąki

90 g cukru

szczypta soli

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i wykładamy jabłkami, posypujemy cynamonem.

Przygotowujemy kruszonkę: na płaski talerz dajemy masło, mąkę, cukier i sól. Kroimy wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Tak przygotowaną kruszonką pokrywamy jabłka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Jeśli po tym czasie kruszonka nie będzie dobrze zarumieniona to pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Gość
    1 maja
    Odpowiedz

    To niby tak banalny deser,a jednak zawsze urzeka smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.