Sos tatarski

Sos tatarski to może  trochę zapomniane danie, ale kiedyś gościł na naszych stołach często. W moim rodzinnym domu sos tatarski był obowiązkowym dodatkiem do jajek i wędlin na Święta Wielkanocne.  Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten szybki i naprawdę dobry sos do jajek  bo Święta są  już lada moment i może ktoś skusi się na taki sos.

Sos tatarski

Składniki:

4 jaja  ugotowane na twardo

2 duże  ogórków kiszone

mały  słoik grzybków marynowanych ( najlepiej pieczarek)

 łyżeczka musztardy

2 łyżki śmietany 18 %

2  łyżki  majonezu

sól

szczypta cukru

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Ogórki, grzybki i jajka bardzo drobno kroimy. Następnie dodajemy resztę składników tj. musztardę oraz majonez, wszystko razem mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Z  podanych składników  wychodzi średnia  miska sosu. Jeśli ktoś potrzebuje na większą imprezę to można zrobić z większej ilości  składników.

Polecam bo sos jest naprawdę pyszny jako dodatek do jaj, wędlin, pieczonych mięs, ryb.

Sos tatarski

Sos tatarski

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 13 marca
    Odpowiedz

    oj, święta, święta… i ja musze zabrać się za wielkanocne potrawy

  2. Ola in the kitchen
    14 marca
    Odpowiedz

    Ja robię sos tatarski bardzo często. Mój, małżon bardzo go lubi :}

  3. 14 marca
    Odpowiedz

    Uwielbiam sos tatarski! Święta Wielkanocne to idealna okazja, bym mogła przygotować jego podwóną porcję 🙂

  4. 14 marca
    Odpowiedz

    bardzo lubię ten sos, a jakoś dawno go nie używałam,dziękuję za przypomnienie, ładna dekoracja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.