Zapach domowego pieczywa i smak nie ma sobie równych. Długo też zachowuje świeżość. Do upieczenia chleba potrzebujemy zakwasu. Ja dostałam zakwas od koleżanki jesienią i do tej pory piekę z niego chleb w różnych wersjach. Dzisiaj proponuję chleb orkiszowo-pszenny.
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa pełnoziarnista – razem 1 kilogram w proporcji 50/50
1/2 szklanki słonecznika,
1/2 litra wody dobrze ciepłej,
2 łyżeczki soli,
zakwas,
ziarna (dowolne do wyboru)
Wykonanie:
Do jednego większego naczynia wsypać wszystkie składniki sypkie; wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać trochę wody do słoika z zakwasem i dobrze wymieszać. Następnie wlać rozpuszczony zakwas do pozostałej wody i wszystko razem wlać do suchych składników. Wszystko dobrze wymieszać około 10 min.
Wysmarować formę – / może być długa forma do pieczenia np. keksu/ olejem i obsypać dokładnie otrębami pszennymi/owsianymi. Z wyrobionego cista odłożyć do słoika porcję zakwasu na następny chleb. Zakwas może stać w lodówce ok. 2 tygodni.
Wyłożyć ciasto do form, wyrównać i posypać ziarnami ( co kto lubi- ziarna słonecznika, pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, itp.). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 9 godz. ( ja nagrzewam lekko piekarnik i w ciepłym trzymam 9-10 godz.). Następnie piec w piekarniku ( bez wcześniejszego podgrzewania) w opcji góra dół około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze chleb na 10 min w piekarniku ( jak nie mam czasu to trzymam 5 min i też jest dobrze). Wyjąć z formy i jak przestygnie kroić. Mniam, mniam..
Kochani! Przy okazji chciałam wspomnieć, że dzisiaj mój blog kończy 3 miesiące 🙂 miło mi, że jest was tutaj zaglądających coraz więcej i mam nadzieję, że będzie tak cały czas! Dziękuję wam 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo!
Co ja bym dała za kromeczkę takiego chlebka;)
Chlebek super 🙂
Dzisiaj będę robić. Dziękuję za zakwas:-)