Chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie

Zapach domowego pieczywa i smak nie ma sobie równych. Długo też zachowuje świeżość. Do upieczenia chleba  potrzebujemy zakwasu. Ja dostałam zakwas od koleżanki jesienią i do tej pory piekę  z niego chleb w różnych wersjach. Dzisiaj proponuję chleb orkiszowo-pszenny.

 

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa pełnoziarnista – razem 1 kilogram w  proporcji 50/50 

1/2 szklanki słonecznika,

1/2 litra wody dobrze ciepłej,

2 łyżeczki soli,

zakwas,

ziarna (dowolne do wyboru)

Wykonanie:

Do jednego większego naczynia wsypać wszystkie składniki sypkie; wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać trochę wody do słoika z zakwasem i dobrze wymieszać. Następnie wlać rozpuszczony zakwas do pozostałej wody i wszystko razem wlać do suchych składników. Wszystko dobrze  wymieszać  około 10 min.

Wysmarować formę – / może być długa forma do pieczenia np. keksu/ olejem i obsypać dokładnie otrębami pszennymi/owsianymi. Z wyrobionego cista odłożyć do słoika porcję zakwasu na następny chleb. Zakwas może stać w lodówce ok. 2 tygodni.

Wyłożyć ciasto do form,  wyrównać i  posypać ziarnami ( co kto lubi- ziarna słonecznika, pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, itp.). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 9 godz. ( ja nagrzewam lekko piekarnik i w ciepłym trzymam 9-10 godz.). Następnie piec w piekarniku ( bez wcześniejszego podgrzewania) w opcji góra dół około 1 godz.  w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze chleb na 10 min w piekarniku ( jak nie mam czasu to trzymam 5 min i też jest dobrze). Wyjąć z formy i jak przestygnie kroić. Mniam, mniam..

Kochani! Przy okazji chciałam wspomnieć, że dzisiaj mój blog kończy 3 miesiące 🙂 miło mi, że jest was tutaj zaglądających coraz więcej i mam nadzieję, że będzie tak cały czas! Dziękuję wam 🙂

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. agusia221
    21 czerwca
    Odpowiedz

    Dzisiaj będę robić. Dziękuję za zakwas:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.