Szpinak, jak już pisałam jest moim ulubionym warzywem. Robię z niego różne potrawy na ciepło i jako sałatki, dodatki do różnych potraw. Sałatka ze szpinaku jest lubiana przez moich domowników oraz gości. Sprawdza się na różne okazje i imprezy. Teraz, w lecie jest to doskonała przekąska na kolację. Jeśli ktoś nie lubi boczku to można ją podać bez lub np. z szynką parmeńską.
Składniki:
300g liści świeżego szpinaku
50g sera feta,
Kilka plasterków boczku – ugotowanego,
Pestki dyni
3 łyżki oliwy extra vergine Monini
1 łyżka octu balsamico
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Szpinak umyć i osuszyć dobrze. Plasterki boczku usmażyć na patelni na małym ogniu
(bez tłuszczu), tak aby się nie przepaliły ale delikatnie usmażyły na chipsy. Pestki dyni również podsmażyć na patelni, na małym ogniu także bez tłuszczu.
Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć.
Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet balsamino, wyciśnięty ząbek czosnku, zamknąć i potrząsać słoikiem aż wszystkie składniki się połączą.
Do miski włożyć szpinak, na to ser feta, chipsy boczkowe, uprażone pestki dyni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Przed samym podaniem polać sosem i delikatnie wymieszać.
Bardzo lubię połączenie szpinaku i boczku w sałatkach – jest pyszne.
ja również bardzo lubię szpinak, zwłaszcza, że z kiścią wszystkiego ma się niesamowicie dużo możliwości.
Sałatka wyszła bardzo dobra, polecam ten przepis 🙂
Cieszę się bardzo!