Jeśli mam przygotować danie z kurczaka to najbardziej lubię z udek. Mięso to jest delikatne ale jednocześnie soczyste. Z warzywami takie danie wychodzi niezwykle aromatyczne i lekkie. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na obiad to polecam.
Składniki:
4 udka duże,
2 marchewki,
seler,
1 por,
cukinia,
1 cebula,
Oliwa,
Zioła – liść laurowy 4 listki, tymianek, majeranek, 4 ząbki czosnku,
Sok z jednej cytryny
sól , pieprz
Wykonanie
Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę (nigdy nie piekę kurczaka ze skórą- myślę, że jest niezdrowa). Udka dzielimy na dwie części ( tzw pałeczki i podudzia), przyprawiamy solidnie solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa myjemy i kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron. Usmażone przekładamy do dużego naczynia a na patelni, na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Lekko podsmażone dodajemy do udek. Dokładamy tam zioła w dużej ilości, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godz. Wyszło pyszne, lekkie i aromatyczne danie na obiad. Do tego możemy podać pieczone ziemniaki.
Smacznego!
Pyszny obiad 🙂
Pyszne danie, pyszne zdjęcia, ja przymierzam się do przepisu Pascala na udka z suszonymi pomidorami i porami, będzie pysznie jak u Ciebie:)