Udka kurczaka z sezonowymi warzywami

Jeśli mam przygotować danie z kurczaka to najbardziej lubię z  udek. Mięso to jest delikatne ale jednocześnie  soczyste. Z warzywami takie danie wychodzi niezwykle aromatyczne i lekkie. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na obiad to polecam.

Udka kurczaka z sezonowymi warzywami

Składniki:

4 udka duże,

2 marchewki,

seler,

1 por,

cukinia,

1 cebula,

Oliwa,

Zioła – liść laurowy 4 listki, tymianek, majeranek, 4 ząbki czosnku,

Sok z jednej cytryny

sól , pieprz

Udka kurczaka z sezonowymi warzywami

Wykonanie

Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę (nigdy nie piekę kurczaka ze skórą- myślę, że jest niezdrowa). Udka dzielimy na dwie  części  ( tzw pałeczki i podudzia), przyprawiamy solidnie solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa myjemy i kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron. Usmażone przekładamy do dużego naczynia a na patelni, na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Lekko podsmażone dodajemy do udek. Dokładamy tam zioła w dużej ilości, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godz. Wyszło pyszne, lekkie i aromatyczne danie na obiad. Do tego możemy podać pieczone ziemniaki.

Smacznego!

Udka kurczaka z sezonowymi warzywami

Udka kurczaka z sezonowymi warzywami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. ggosia9
    14 sierpnia
    Odpowiedz

    Pyszne danie, pyszne zdjęcia, ja przymierzam się do przepisu Pascala na udka z suszonymi pomidorami i porami, będzie pysznie jak u Ciebie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.