Strudel z jabłkami jest popularnym ciastem w Austrii i Niemczech – Apfelstrudel. Jest to idealne ciasto na jesienne wieczory. Najlepiej smakuje na ciepło z sosem waniliowym lub po prostu z cukrem pudrem.
Składniki na duży strudel:
40 dag mąki pszennej,
3 żółtka
pół szklanki cukru,
1 cukier waniliowy
20 dag masła
1/3 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder i cynamon do posypania
1 kg jabłek,
trochę cukru do posypania jabłek ( w zależności od tego jak słodkie ciasto lubimy – ja nie dodaję dużo).
Wykonanie
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, mleko i wyrabiamy ciasto.
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy jabłka z cukrem i cynamonem.
Ciasto rozwałkowujemy w kształcie prostokąta i układamy na środku drobno pokrojone jabłka. Ciasto zwijamy do środka a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem po wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja.
alez apetycznie wygląda
Wspaniały !!!!! Za jakiś czas spróbuję zrobić do niego przymiarkę a póki co zapisuję 🙂
Pięknie wygląda. Musi być bardzo delikatny.
Musi być pyszny, ma tyle jabłek mniam 🙂
Ciasto jest przepyszne!!! Polecam wszystkim. Zrobiłam je kilka dni temu i właśnie robię kolejne. Jest w piekarniku i pięknie pachnie 🙂
Cieszę się bardzo i życzę smacznego!