Lato mamy w pełni więc grillowanie na działce, w ogrodzie, w plenerze jest przyjemnością. Dziś mam dla was przepis na aromatyczną koftę, z mięsa wołowo-jagnięcego lub wołowo-baraniego albo z samego wołowego. Dobrze jak połączymy tak mięsa, jeden kawałek będzie mieć tłuszcz, np. łopatkę wołową lub jagnięcą. Wtedy tłuszcz się stapia i kofta jest bardziej soczysta.
Aromatyczne przyprawy ( kolendra, kumin, imbir, cynamon) dodają wyjątkowego smaku. Do tego jeszcze odrobina pikanterii w postaci ostrej papryki.
Składniki dla 4 osób
600 g mięsa mielonego wołowo-jagnięcego
2 ząbki czosnku – wyciśnięte lub starte,
1 cebula mała pokrojona w drobną kostkę,
Przyprawy:
Po ½ łyżeczki: mielonej słodkiej papryki, startego imbiru, kminu rzymskiego, ostrej papryki, nasion kolendry – rozcieranych na drobno, cynamonu,
2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry,
Sól, pieprz,
Oliwa do smarowania,
Świeże listki mięty,
Jogurt grecki,
Sok z cytryny
Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek, cebulę, przyprawy, pokrojoną kolendrę, sól i pieprz do smaku.
Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki “się przegryzły”.
Ze schłodzonej masy dłońmi zamoczonymi w oliwie formujemy małe wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2,5 cm grubości i wbijamy na patyczki do grilla.
Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką.
Podajemy jogurtem greckim wymieszanym z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i listkami mięty, chlebkiem pita oraz sałatką z pomidorów z młodą cebulką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz