Sezonowa, ze świeżymi, młodymi warzywami zupa. Jest kremowa, zielona i sycąca. Jest prosta i szybka do przygotowania a smakuje wybornie. Młode pory dodają wyjątkowego smaku zupie a feta, oliwa i świeżo zmielony pieprz dopełniają aromatu. O tej porze roku taka zupa jest najlepsza.
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów,
1-2 młode pory
1 litr bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
1 cebula
oliwa z oliwek,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
Feta
szczypta gałki muszkatołowej,
śmietana
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.
Pory myjemy, odcinamy jasną cześć, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka kroimy cebulę i podsmażamy na maśle i oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, pory, czosnek i podsmażamy wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.
Dodajemy bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko i doprawiamy gałką, solą i pieprzem . Podajemy z fetą i polewamy oliwą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz