Kwiaty cukinii z farszem jak do pierogów ruskich, zapieczone w sosie kurkowym

Doskonałe danie letnie z kwiatami cukinii. Farsz do kwiatów  jest jak do pierogów ruskich i zapieczona całość w sosie kurkowym. Taka kuchnia Fusion w  wersji polskiej i trochę włoskiej. Wielbiciele smaku ruskich pierogów będą mile zaskoczeni tym połączeniem. Do tego sos kurkowy bo w końcu mamy lato i jednocześnie doskonale komponuje się z tak  faszerowanymi kwiatami.

Składniki dla 2 osób:

Kwiaty cukinii 4 sztuki,

Składniki na farsz ruski:

400 g ziemniaków

100 g masła

 1  cebula

sól i pieprz do smaku,

100 g  twarogu

Sos kurkowy:

150  g kurek,

Koperek,

2 łyżki masła,

1/2 cebuli,

Ząbek  czosnku,

1 szklanka śmietany 30%

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy.  Na patelni podsmażamy na  maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Tłuczemy  w garnku i doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Sos kurkowy

Świeże kurki  myjemy,  czyścimy i suszymy.

Roztapiamy  masło na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę, mieszając aby czosnek się nie przepalił.  Dodajemy kurki  i dusimy około 10  minut.
Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól, pieprz i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Dodajemy śmietanę i  zagotowujemy.

W naczyniu gdzie będziemy piec  kwiaty, dajemy sos kurkowy.

Następni nakładamy do środka kwiatów porcje farszu ruskiego – dość dużo.

Kwiaty cukinii z farszem układamy w naczyniu z sosem kurkowym i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut.

Podajemy z ulubioną sałatką – ja polecam mizerię.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.