Na stole bożonarodzeniowym nie może u nas zabraknąć śledzi. Jesteśmy ich wielbicielami, no może nie wszyscy ale ja z pewnością. Lubię je w różnych wersjach i w zimie robię dość często. Moja mama mówiła, że najlepiej przygotować śledzie tydzień wcześniej żeby nabrały smaku przypraw, z którymi je robimy.
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne, ziołowe i z dużą ilością czosnku śledzie. Nie bójcie się czosnku bo z dodatkiem ziół dodaje śledziom znakomitego smaku.
Można je zrobić tydzień przed świętami i przechowywać w lodówce. Na święta będą pachnieć i smakować rewelacyjnie.
Składniki
1/2 kg płatów śledziowych,1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 łyżka suszonej bazylii
6 ząbków czosnku,
2-3 liście laurowe,
Parę ziaren ziela angielskiego,
sok z 1 cytryny,
olej rzepakowy
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczymy w mleku około 40 minut. Wyjmujemy i płuczemy.
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę/plasterki.
W misce mieszamy majeranek, tymianek, bazylię, czosnek. Wkładamy śledzie do ziół, mieszamy i przekładamy do słoika. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy olejem i sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.
Ja też nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi 🙂 co roku staram się przygotowywać je w innej wersji. Śledzi w ziołach i czosnku jeszcze nie przygotowałam, ale chętnie skorzystam z przepisu. Kiedyś próbowałam podobnych, ale nie miałam okazji jeszcze ich przygotować. Przepis na pewno przyda się na tegoroczne święta 🙂
🙂 Zachęcam do spróbowania bo są bardzo smaczne !