Jesień to idealna pora na dania z rodzimych warzyw. Cukinia i dynia to jedne z moich ulubionych i o tej porze roku można z nich przygotowywać różne pyszne dania. Pasztety z warzyw to moja specjalność. Są o tyle fajne, że można je przygotować z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam pasztet z dyni, cukinii, ryżu z dodatkiem tymianku, gałki muszkatołowej i chilli. Pięknego żółtego koloru dodała dynia, smaku zioła więc wyszedł pyszny, lekki, wegetariański pasztet. Można go podać na kanapce ale można też zjeść go z jakimś sosem, np. pieczarkowym, może też być dodatkiem do sadzonego jajka. Smacznego !
Składniki na 1 foremkę keksową:
Około 1 kg średniej wielkości dyni – ja miałam Hokkaido,
1 średniej wielkości cukinia,
½ papryczki chilli,
2 jajka,
Sól, pieprz,
½ szklanki ryżu,
Szczypta gałki muszkatołowej ,
Tymianek świeży lub suszony,
Pestki dyni
Wykonanie
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, tymiankiem, polewamy oliwą i pieczemy około 40 minut. Gotową, wystudzoną obieramy ze skóry.
Ryż gotujemy do miękkości.
Cukinie myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelnię dajemy masło, trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy cukinię dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy tymianek, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy.
Do blendera dajemy dynię cukinię , ryż i blendujemy na masę. Następnie dodajemy jajka, sól, pieprz, chilli, tymianek, troszkę gałki muszkatołowej i drobno pokrojone chilli – mieszamy dokładnie. Tak rozdrobnioną masę przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pestkami dyni.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 45 – 60 minut.
Pięknie wygląda ten pasztet! Nigdy nie próbowałem pasztetu w wersji wegetariańskiej, ale chyba spróbuję 😉
🙂 Zachęcam bo jest pyszny 🙂