Obiecałam Wam, że przekażę przepis na konfitury ze śliwek i fig. Mam już mały zapas powideł śliwkowych ale jak zobaczyłam, że w Lidlu są figi w dobrej cenie, postanowiłam zrobić mieszaną konfiturę.
Robi się ją prosto bo jedyne co potrzeba to trochę czasu aby przez 3 dni gotować na małym ogniu owoce z dodatkiem wody. Konfitura jest wystarczająco słodka ale jednocześnie lekko kwaskowa więc jest idealna zarówno do słodkich ciast drożdżowych jak też do serów.
Mamy piątek, są śliwki i jeszcze figi w Lidlu w dobrej cenie więc zachęcam do zrobienia w ten weekend.
Składniki
4 kg śliwek węgierek,
10 fig
1 ½ szklanki wody
Wykonanie
Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. Figi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Śliwki i figi gotujemy z dodatkiem wody, w dużym garnku w ciągu 3 dni, po około 1 godzinie, na małym ogniu – bez dodatku cukru.
Słoiczki wyparzamy przed włożeniem konfitur a następnie pełne z konfiturą pasteryzujemy. .
Gotowe konfitury dołączyły do innych przetworów w spiżarni i czekają na zimę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz