Powidła śliwkowo – figowe

Obiecałam Wam, że przekażę przepis na konfitury ze śliwek i fig. Mam już mały zapas powideł śliwkowych ale jak zobaczyłam, że w Lidlu są figi w dobrej cenie, postanowiłam zrobić mieszaną konfiturę.

Robi się ją prosto bo jedyne co potrzeba to trochę czasu aby przez 3 dni gotować na małym ogniu owoce z dodatkiem wody. Konfitura jest wystarczająco słodka ale jednocześnie lekko kwaskowa więc jest idealna zarówno do słodkich ciast drożdżowych jak też do serów.

Mamy piątek, są śliwki i jeszcze figi w Lidlu w dobrej cenie więc zachęcam do zrobienia w ten weekend.

Składniki

4 kg śliwek węgierek,

10  fig

1 ½ szklanki wody

Wykonanie

Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. Figi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Śliwki i figi gotujemy z dodatkiem wody, w dużym garnku w ciągu 3 dni, po około 1 godzinie, na małym ogniu – bez dodatku cukru.

Słoiczki wyparzamy przed włożeniem konfitur a następnie pełne z konfiturą pasteryzujemy. .

Gotowe konfitury dołączyły do innych przetworów w spiżarni i czekają na zimę.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.