Kromki domowego chleba pszennego na zakwasie, grillowana cukinia, pomidorki i koniecznie mozzarella, to wszystko zapieczone, polane oliwą i podane ze świeżymi listkami bazylii. Nie wiem jak Wy ale ja jestem wielką miłośniczką takich prostych dań. Smak i zapach kanapek, gdzie mamy delikatną grillowaną cukinię, bazylię, letnie pomidorki i do tego roztopioną mozzarellę. Pyszności.
Jak byliśmy we Włoszech, to takie kanapki, przygotowywane z różnymi dodatkami były idealną przekąską podczas zwiedzania Rzymu, Padwy.
Takie kanapki można przełożyć drugą kromką chleba i zabrać do pracy na drugie śniadanie a nawet na lunch. Myślę, że jeśli przygotujemy takie kanapki dla wieczornych gości i podamy do tego schłodzone Prosecco, to goście nie pogardzą nimi.
Składniki
Kromki chleba tartine lub ciabatki,
Opakowanie mini mozzarelli w zalewie Galbani,
1 mała cukinia,
Pomidorki koktajlowe ,
Świeże listki bazylii,
Sól, pieprz,
Oliwa,Czosnek,
Wykonanie
Umytą i wysuszoną cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.
Na blasze, pokrytej papierem do pieczenia układamy kromki chleba, skrapiamy oliwą, układamy plasterki cukinii, połówki pomidorków, połówki mozzarelli, całość doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dołożyć dodatkowo pomidorki i czosnek, które po upieczeniu można dodać do kanapki.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni 20 minut. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz