Ciepłe kanapki z grillowaną cukinią, pomidorkami i mini mozzarellą

Kromki domowego chleba pszennego na zakwasie, grillowana cukinia, pomidorki i koniecznie mozzarella, to wszystko zapieczone, polane oliwą i  podane ze świeżymi listkami bazylii. Nie wiem jak Wy ale ja jestem wielką miłośniczką takich prostych dań. Smak i zapach kanapek, gdzie mamy delikatną grillowaną cukinię, bazylię, letnie pomidorki i do tego roztopioną  mozzarellę. Pyszności.

Jak byliśmy we Włoszech, to takie kanapki, przygotowywane z różnymi dodatkami były idealną przekąską podczas zwiedzania Rzymu, Padwy.

Takie kanapki można przełożyć drugą kromką chleba i zabrać do pracy na drugie śniadanie a nawet na lunch. Myślę, że jeśli przygotujemy takie kanapki dla wieczornych gości i podamy do tego schłodzone Prosecco, to goście  nie pogardzą nimi.

Składniki

Kromki  chleba tartine lub ciabatki,

Opakowanie mini mozzarelli w zalewie Galbani,

1 mała cukinia,

Pomidorki koktajlowe ,

Świeże listki bazylii,

Sól, pieprz,

Oliwa,Czosnek,

Wykonanie

Umytą i wysuszoną cukinię kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.

Na blasze, pokrytej papierem do pieczenia układamy kromki  chleba, skrapiamy oliwą, układamy plasterki cukinii, połówki pomidorków, połówki mozzarelli, całość doprawiamy  solą i pieprzem. Możemy dołożyć dodatkowo  pomidorki i czosnek,  które po upieczeniu można dodać do kanapki.

Zapiekamy w temperaturze 180 stopni 20 minut. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.


Włoska strona lata z Galbani

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.