Pyszny, prosty i szybki obiad z ulubionymi kurkami. Filety podsmażyłam chwilę a następnie dodałam do sosu kurkowego. Sos kurkowy wzbogaciłam, tym razem szpinakiem i dodałam czosnek.
Z lekki makaronem ryżowym, który przygotowuje się w pięć minut wyszło pyszne letnie danie na obiad.
Składniki:
3 średniej wielkości piersi kurczaka zagrodowego,
Sól, pieprz,
Sos kurkowy:
100 g kurek
150 g świeżego szpinaku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
Łyżka sosu sojowego,
½ szklanki śmietany 18%
Makaron ryżowy
Wykonanie
Przygotowujemy kotlety. Piersi kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy delikatnie pod folią. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy sos kurkowo-szpinakowy. Kurki myjemy, czyścimy i suszymy.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kurki i dusimy około 10 minut. Szpinak myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy szpinak, sól, pieprz, sos sojowy i mieszamy. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty. Na koniec dodajemy kotlety i zagotowujemy razem 3 minuty.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzamy i podajemy z sosem i kotletami.
Można do tego podać prostą sałatkę z pomidorów i cebuli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz