Popularne meksykańskie danie, u mnie z dodatkiem kurczaka, mango i sera. Doskonale się sprawdza jako danie na obiad lub ciepłą kolację. Dwa ciepłe placki, w środku aromatyczny kurczak mango, chilli i ciągnący się ser J Kto nie miałby ochoty na takie pyszności.
Dodatki do środka placków to oczywiście kwestia smaków i tego co lubimy. Moja wersja była wyjątkowo pyszna. Kurczaka marynowałam wcześniej w marynacie, obsmażyłam a następnie dodałam do środka, z mango, chilli, czerwoną cebulą i do tego ciągnący się ser mozarella.
Składniki:
4 pszenne tortille – u mnie pełnoziarniste,
2 piersi kurczaka zagrodowego,
Mango,
1 czerwona cebula,
100 g startego sera mozarella,
Świeża kolendra
Jogurt naturalny gęsty,
Papryczka chilli,
ząbek czosnku,
Marynata do kurczaka:
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sosu Worcestershire
½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku,
sok z ½ cytryny,
Wykonanie:
Wszystkie składniki do marynaty dajemy do miski, mieszamy dokładnie. Piersi kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy piersi kurczaka do miski z marynatą i marynujemy około godziny. Następnie smażymy mięso i studzimy.
Mango kroimy w kostkę, cebulę w piórka, papryczkę chilli w małe paski.
Na pojedynczą tortillę dajemy ser mozarella, na to wykładamy pokrojonego kurczaka, mango, papryczkę chilli, cebulę i posypujemy serem mozarella. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.
Ja przygotowałam do tego sos z jogurtu naturalnego. Szczypiorek i czosnek siekamy drobno a następnie łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz