Za oknem mamy zimowe klimaty ale w końcu jak mówi przysłowie „w marcu jak w garncu” więc śnieg nie powinien być zdziwieniem o tej porze roku. Jesteśmy już, co prawda stęsknieni wiosny, ciepła i słońca ale taki mamy klimat 😉
Nie wiem jak u Was ale u mnie przygotowania do Wielkanocy ruszyły. Mięsa na pieczone kupiłam i już się macerują, mięso na pasztet gotuje się, wędliny domowej roboty przyjadą z Podkarpacia z moją Siostrą. Córka wymyśla nowe ciasto na świąteczny deser. Lubię to krzątanie się i przygotowania do Świąt, po to aby na świąteczne śniadanie siąść spokojnie razem z moimi bliskimi do stołu i świętować.
Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na mazurek bo to też tradycja w naszej wielkanocnej kuchni. Co prawda ten mazurek ma specyficzne dodatki ale trzeba eksperymentować i wprowadzać do naszej kuchni nowe smaki. Inspirację dał mi mój Syn, który jest wielbicielem pasty tahini, w różnych wydaniach. Ostatnio poczęstował mnie kremem ( gotowym, kupionym) z dodatkiem pasty tahini więc jak zobaczyłam na Kwestii Smaku mazurek z pastą tahini, to od razu pomyślałam, że muszę zrobić. Dodałam dodatkowo konfiturę z fig, która bardzo wzbogaciła smakowo mazurek . Pastę tahini można kupić w sklepie, konfiturę z fig można zastąpić np. konfiturą ze śliwek – moja już niestety się skończyła.
Jeśli lubicie nowe smaki w kuchni, to ten mazurek przypadnie Wam do gustu.
Składniki
Ciasto:
170 g mąki pszennej,
80 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko
150 g masła,
50 g cukru,
Pestki granatu,
Konfitura z fig
Krem tahini:
4 łyżki pasty tahini,
4 łyżki płynnego miodu,
250 g serka mascarpone,
Polewa:
3 łyżki pasty tahini,
3 łyżki soku z limonki,
3 łyżki płynnego miodu,
Szczypta soli
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze schłodzone masło, cukier i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na godzinę.
Formę na tort wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni.
Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy na formę i nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy około 30 minut aż ciasto będzie miało złotawy kolor.
Upieczone studzimy.
Krem tahini. W misce ucieramy ser mascarpone z pastą tahini i miodem.
Na wystudzone ciasto smarujemy konfiturę z fig, następnie wykładamy krem tahini. Polewamy dodatkowo sosem ( wszystkie składniki: tahini, sok z limonki, miód, szczypta soli mieszamy ) i posypujemy pestkami grantu i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz