Kotleciki jagnięce zawinięte w plastry boczku

Szary i deszczowy dzień więc trzeba go sobie jakoś uprzyjemnić. Jagnięcina to dobre mięso, z którego możemy robić różne smaczne dania. Dzisiaj mam dla Was propozycję na aromatyczne kotleciki z jagnięciny zawinięte w plastry boczku. Do mięsa dałam kumin, kolendrę, czosnek więc kotleciki wyszły bardzo smaczne. Zawinęłam je dodatkowo w plastry ugotowanego boczku co dodało kotlecikom soczystości.

Do takich kotlecików bardzo dobre są upieczone w całości małe ziemniaczki, prosta sałatka i sos z gęstego naturalnego jogurtu.

Składniki dla 4-6  osób

60 dag  mięsa mielonego z jagnięciny,

1 łyżka kminu rzymskiego,

Łyżka świeżej pokrojonej drobno kolendry

3 ząbki czosnku,

Plastry boczku,

300 g pieczarek,

1 cebula.

Olej rzepakowy do smażenia

Sól, pieprz

Przygotowanie

Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek  (wyciśnięty) , kmin, kolendrę  sól, pieprz do smaku, 1/3 szklanki wody. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.

Ze schłodzonej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki, które zawijamy w plastry boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i  zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.

Pieczarki myjemy,  kroimy w małe ćwiartki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w drobną kostkę około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Zdejmujemy folię z mięsa, dodajemy podsmażone pieczarki do mięsa,  ustawiamy piekarnik na funkcji grill i grillujemy około 10- 15  minut – aż mięso i boczek będę mieć skorupkę podsmażoną.

Podajemy z sałatką i  sosem na bazie gęstego jogurtu z czosnkiem, papryczką chilli i listkami mięty oraz pieczonymi ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.