Bardzo prosty i szybki do zrobienia makaron z dodatkiem, tym razem wędzonego łososia, serka mascarpone i świeżego koperku. Robi się go bardzo szybko bo w między czasie jak szykujemy sos z dodatkiem łososia, gotujemy makaron i w zaledwie parę minut mamy pyszne danie.
Wędzonego łososia lubię podobnie jak świeżego ale w tym wydaniu na ciepło jest wyjątkowo dobry. Serek mascarpone dodaje kremowego smaku a koperek dopełnia go i dodaje świeżości potrawie.
Składniki na 4 porcje:
Opakowanie makaronu np. spagetti,
5 -6 większych plastrów wędzonego łososia
3 ząbki czosnku,
3 duże łyżki serka mascarpone,
Oliwa,
sól, pieprz,
świeży koperek
Wykonanie:
Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy małe kawałki wędzonego łososia i podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy po ok 4 minutach serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos około 2 minut . Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek, mieszamy.
W między czasie gotujemy makaron aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego sosu. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i można jeszcze dodatkowo koperkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz