Dzisiaj mam coś wyjątkowo pysznego dla miłośników dań z ziemniaków.
Łódeczki z gotowanych ziemniaków napełnione aromatycznym farszem z pieczarek, rozmarynu, jajka, chilli i sera mozarella. Czyż to nie brzmi apetycznie? Wszystko zapieczone z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czosnku.
Takie ziemniaki można jeść jako samodzielne danie, np. z sałatką lub też podać do mięsa.
Składniki:
4-5 dużych ziemniaków ,
200 g pieczarek – ja miałam mini,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 papryczka chilli,
100 g sera mozarella,
Sól, pieprz,
Parę listków świeżego rozmarynu,
Oliwa,
Pomidorki koktajlowe,
Główka czosnku
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy a następnie gotujemy w mundurkach, około 15 minut..
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone lub całe małe pieczarki i dusimy około 8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy chwilę.
W misce mieszamy pieczarki, jajko, pokrojony drobno rozmaryn, pokrojoną w paski chilli, wyciśnięty czosnek, starty ser mozarella . Doprawiamy solą i pieprzem.
Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekrawamy na dwie części, łyżką wydrążamy otwór w każdym kawałku ziemniaka. Układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy do każdego ziemniaka farsz . Dodajemy pomidorki, czosnek i rozmaryn, polewamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ziemniaki i pieczmy około 15 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz