Indyk pieczony w całości

 

Kiedyś pieczenie indyka wydawało mi się  bardzo skomplikowaną czynnością. Trochę tak jak z pieczeniem kaczki czy gęsi.

Mięso indyka jest dość suche więc zastanawiałam się jak to zrobić żeby upiec takiego np. 5 kilogramowego indyka w całości, żeby miał chrupiącą skórkę a mięso było soczyste. Metodą prób i błędów znalazłam w końcu sposób na to aby indyk był taki jak myślałam.

Po pierwsze ważne jest  dość solidne namaszczenie indyka ( ja dałam masło). Może być, zamiast masła oliwa ale smak masła w połączeniu z mięsem indyka jest znakomite. Nie trzeba doprawiać mięsa  specjalnymi przyprawami, ziołami, owocami bo w takiej prostej wersji jest naprawdę pyszny.

Po drugie pieczenie mięsa w miarę niskiej temperaturze ale dość długo daje dobry efekt bo mięso nie wysusza się tak jak przy wysokiej temperaturze.

I po trzecie częste podlewanie najpierw roztopionym masłem a następnie sosem z pieczenia.

Jeśli planujecie jakąś dużą imprezę rodzinną to taki indyk będzie idealny  na obiad. Do tego pieczone ziemniaki i wiosenna sałatka z pomidorami, ogórkiem, cebulką…. Mniam

 

Składniki:

Cały indyk – około 5 kg,

4 ząbki czosnku,

250 g masła,

Sól, pieprz.

Wykonanie

Indyka myjemy i suszymy dość dokładnie.

Mieszamy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek a następnie nacieramy dokładnie mięso taką mieszanką. Delikatnie nacinamy z boku indyka skórę i wkładamy pod nią plasterki zimnego masła – okładamy pod skórą prawie całego indyka.  Tak samo  robimy z wierzchem indyka – okładamy plasterkami masła. Resztę masła roztapiamy.

Wstawiamy na blachę, podlewamy wodą blachę ( szklanka)  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 4-5 godzin. Po około 40 minutach  podlewamy indyka roztopionym masłem i dalej pieczemy. W następnym czasie podlewamy dość często indyka sosem maślanym powstałym przy pieczeniu na blasze. Gdyby było mało, to dajemy jeszcze masło.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 10

  1. Andrzej
    4 stycznia
    Odpowiedz

    Pierwszy raz na stronie.. i pierwsza przymiarka do tego indyka.. :]

  2. Brenia
    7 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 I jak się upiekł ? Zapraszam po inne przepisy 🙂

  3. Ilona
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Już przetestowałam ten przepis i jest doskonały. Mięso kruchutkie, soczyste, samo odchodzi od kości. Pierś nie jest wysuszona i co najważniejsze indyk był przepyszny. 5 kg piekłam przez 5,5 h. Co jakieś 20 min podkreślam mięso. Ale warto było

  4. Brenia
    19 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i cieszę się, że indyk smakował 🙂 Pozdrawiam świątecznie !

  5. Magda
    24 lipca
    Odpowiedz

    Czy indyk wymaga namaczania w solance? Czytałam takie opinie i zastanawiam się czy to jest konieczne.

  6. Brenia
    26 lipca
    Odpowiedz

    Można go wymoczyć w solance ale niekoniecznie. Ja moczę w solance gęś.

  7. Pawka
    17 stycznia
    Odpowiedz

    Piec trzeba nie krócej niż pół godziny na kilogram mięsa. Ja nadziewam indyka ugotowanym ryżem, co powoduje, że indyk się nie wysusza. Woda z ryżu paruje i nasącza mięso. Najpierw indyka lekko zapiekam 220 stopni przez kwadrans. Później 180 i piekę tak do końca. Nie polewam, bo jestem leniuchem, ale po 3/4 czasu obracam na drugą stronę.

  8. Ania
    18 grudnia
    Odpowiedz

    Trzeba zakryć indyka folią?

  9. Brenia
    20 grudnia
    Odpowiedz

    Ja nie przykrywałam.

  10. dzesio
    23 września
    Odpowiedz

    ile maksymalnie może ważyć indyk żeby wszedł w całości do standardowego piekarnika? 5kg to nie indyk tylko dziecko. indyczki mają 15-20kg, indyki 20-30, a nawet do 40kg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.