Dzisiaj propozycja na coś kolorowego, smacznego z warzywami w aromacie curry.
Zainspirowała mnie Zosia Cudny z bloga makecookingeasier.pl , bo ja podobnie jak Ona już tęsknię za wiosną, za kolorami i smakami zieleni.
Robi się je szybko a zaręczam, że posmakuje Wam i wprowadzi w klimaty ciepła.
Składniki:
1 mała cukinia,
1 papryka,
Kawałek imbiru – około 3 cm
1 papryczka chilli,
1 mały brokuł,]
2 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
Łyżeczka mielonej kurkumy,
½ łyżeczki curry,
½ puszki mleczka kokosowego,
Świeże listki kolendry,
Szczypior,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy około 10 minut.
Z brokuła wykrawamy koszyczki i płuczemy. Po około 10 minutach gotowania warzyw dodajemy brokuł, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut . Następnie dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, ostrą papryką i jeszcze gotujemy około minuty.
Szczypior myjemy i kroimy w paski. Podajemy warzywne curry ze szczypiorem i świeżą kolendrą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz