Curry z warzywami

Dzisiaj  propozycja na coś kolorowego, smacznego z warzywami w aromacie curry.

Zainspirowała mnie Zosia Cudny z bloga makecookingeasier.pl , bo ja podobnie jak Ona już tęsknię za wiosną, za kolorami i smakami zieleni.

Robi się je szybko a zaręczam, że posmakuje Wam i wprowadzi w  klimaty ciepła.

Składniki:

1 mała cukinia,

1 papryka,

Kawałek imbiru – około 3 cm

1 papryczka chilli,

1 mały brokuł,]

2 średnie cebule,

4 ząbki czosnku,

Łyżeczka mielonej kurkumy,

½ łyżeczki curry,

½ puszki mleczka kokosowego,

Świeże listki kolendry,

Szczypior,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Wykonanie
Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy  i gotujemy około 10 minut.

Z brokuła wykrawamy koszyczki i płuczemy. Po  około 10 minutach gotowania warzyw dodajemy brokuł, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut . Następnie dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, ostrą papryką i jeszcze gotujemy około minuty.

Szczypior myjemy i kroimy w paski. Podajemy warzywne curry ze szczypiorem i świeżą kolendrą.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.