Obiecałam, że będę proponować Wam fajne śniadania. Wiosna tuż, tuż więc czas pomyśleć o wzmocnieniu organizmu i zadbaniu o dobre samopoczucie.
Jestem tego zdania, że jedzenie ma duży wpływ na nasze samopoczucie, na nasz wygląd, włosy, cerę – może nawet bardziej jak jakieś drogie kosmetyki.
Wraz z nadejściem wiosny proponuję sięgać częściej po koktajle na bazie owoców, warzyw, naturalnych soków. Podstawą jest blender a to co będziemy mieszać jest uzależnione od naszych smaków, upodobań.
Ja lubię robić sobie rano koktajl bo jest szybki i prosty do przygotowania. Owoce najczęściej kupuję w Lidlu, które są tam w przystępnych cenach a wybór jest dość duży.
Do dzisiejszego dodałam dodatkowo siemię lniane i rozdrobnione orzechy włoskie, przez co stał się bardziej syty i energetyczny.
Zadbajmy o to co jemy na śniadanie, które dodaje nam energii na cały dzień.
Składniki dla 2 osób:
2 kiwi,
Sok z 1 pomarańczy,
Sok z 1 grapefruita,
Kawałek świeżego imbiru ( około 2 cm),
Banan,
1 awokado,
Łyżeczka siemienia lnianego,
Łyżeczka orzechów włoskich,
½ szklanki wody mineralnej
Wykonanie
Kiwi obieramy i dajemy do blendera, z awokado i bananem postępujemy podobnie.
Imbir obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i też dajemy do blendera.
Pomarańczę i grapefruit myjemy i wyciskamy z nich sok.
Wszystkie składniki blendujemy około 2 minut i jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody mineralnej i mieszamy.
Podajemy, zaraz po zrobieniu z siemieniem lnianym i rozdrobnionymi orzechami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz