Cykoria to roślina zimowa, najlepsza jest o tej porze roku. Teraz kiedy mamy mało wartościowych warzyw, spokojnie możemy sięgać do cykorii.
Warto sięgać po nią bo zawiera mnóstwo cennych składników : sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę B1, B2, C, kwas foliowy. Ma lekką goryczkę, którą zawdzięcza laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt, wspomagają wątrobę i usprawniają działanie nerek.
Jak widzicie cykoria to dobra i zdrowa roślina, idealna na tą porę roku. Można z niej robić sałatki, na ciepło przygotowywać.
U mnie dzisiaj propozycja na łódeczki z cykorii z dodatkiem aromatycznego twarogu.
W lodówce lubię mieć pesto z różnymi dodatkami bo jest rewelacyjnym dodatkiem do sałat, makaronów, do smarowania chleba itp. Tym razem zrobiłam proste ale bardzo smaczne pasty z dodatkiem pesto bazyliowego i z suszonych pomidorów i pieczonej papryki. Taka przekąska będzie dobra na imprezę, na śniadanie, do zabrania do pracy.
Składniki
200 g twarogu,
2-3 cykorie,
Pesto bazyliowe:
1/4 szklanki orzeszków pini – lekko sprażonych na suchej patelni,
Pęczek liści bazylii
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
Około ½ szklanki oliwy extra vergine
czarny pieprz,
Pesto z suszonych pomidorów i papryki
1/4 szklanki migdałów – najlepiej płatków
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli,
Świeżo mielony pieprz,
1 pieczona papryka,
Słoiczek suszonych pomidorów,
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
Około 1/3 szklanki oliwy extra vergine,
Trochę oliwy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Pesto bazyliowe. Do miseczki blendera wkładamy liście bazylii, obrany czosnek, orzeszki oraz sól, wlewamy trochę oliwy. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Pesto z papryki i suszonych pomidorów. Do miseczki blendera wkładamy obrany czosnek, migdały, suszone pomidory, pieczoną paprykę oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, olej z suszonych pomidorów aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem, chilli w proszku i mieszamy.
Pesto możemy przygotować wcześniej i przechowywać z słoiczku w lodówce.
Twaróg dzielimy na dwie części, przekładamy do misek i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do jednego pesto z bazylii a do drugiego pesto pomidorowe. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.
Cykorię myjemy, suszymy i odrywamy delikatnie kawałki w kształcie łódeczek. Układamy na talerzu i napełniamy je pastami twarogowymi. Podajemy z różnymi dodatkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz