Frykadelki to kulki z mięsa mielonego z różnymi dodatkami. U mnie dzisiaj z dodatkiem świeżych listków bazylii i sera mozarella, zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym.
Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Aromatyczne listki bazylii i ser mozarella, który w trakcie pieczenia topi się i jak przekroimy gotowe frykadelki, wylewa się mieszając ze smakiem mięsa, bazylii i sosu pomidorowego.
Składniki
600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
1 jajko,
Ząbek czosnku,
Łyżka pokrojonych świeżych listków bazylii
Sól, pieprz,
2 – 3 łyżki wody,
100 g sera mozarella – twardego jak do pizzy,
Sos:
Karton sosu pomidorowego typu passata,
Ząbek czosnku,
Łyżka suszonej bazylli,
Sól, pieprz,
Szczypta chilli
Wykonanie
Mięso z łopatki mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek, listki bazylii, wodę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy dokładnie. Następnie z mięsa formujemy kotlety, w ten sposób, że do środka dodajemy kostkę mozarelli (robimy to namoczonymi rękami ) i smażymy na rozgrzanej patelni, po około 3 minuty z każdej strony.
Sos pomidorowy mieszamy z czosnkiem, bazylią, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i przelewamy do formy, w której będziemy piec kotlety.
Podsmażone kotlety układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz