To danie powstało dość nieoczekiwanie. Kupiłam kiedyś makaron chiński z myślą zrobienia z warzywami – kiedyś taki jadłam i bardzo mi smakował.
Krewetki lubię więc jak mam okoliczność kupienia w dobrej cenie to zazwyczaj kupuję – tak też było tym razem. Byłam w Auchan i były duże, królewskie krewetki w dobrej cenie więc nabyłam drogą kupna.
Szukając pomysłu na dodatek do krewetek pomyślałam, że zrobienie ich z makaronem chińskim będzie ciekawym daniem. Dodałam do tego czosnek, cebulę, papryczkę chilli i seler naciowy. No i najważniejsze sos sojowy w dość dużej ilości.
Miałam też rukolę, która okazała się być bardzo dobrym połączeniem z takim daniem.
Wyszło pyszne, pikantne i aromatyczne danie.
Dzisiaj moje koleżanki w pracy zapytały mnie czy robię dania z książek, Internetu czy też sama wymyślam. Tak, jak najbardziej, cześć moich dań jest moim pomysłem od początku do końca. Dzisiejsze danie jest takim przykładem.
Składniki dla 4 osób
300 g świeżych krewetek
1 papryczka chilli,
3-4 ząbki czosnku,
4 gałązki selera naciowego,
1 czerwona cebula,
Łyżka masła,
Oliwa,
Makaron chiński – ja miałam Chow Mein,
Sos sojowy,
Sól, pieprz,
rukola
Wykonanie
Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną drobno papryczkę chilli, pokrojony w paski seler naciowy i smażymy na delikatnym ogniu około 4 minut. Następnie dodajemy wyczyszczone krewetki i dusimy 2 minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Makaron robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja dałam makaron do wrzącej wody a następnie wyłączyłam grzanie, odczekałam 4 minuty zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam.
Makaron dajemy na patelnię, do warzyw, doprawiamy solą, pieprzem sosem sojowym i podajemy z listkami rukoli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz