Śledzie układane warstwami w słoiczku z różnymi dodatkami to smaczna przekąska na różne okoliczności i imprezy. Można je układać z takimi dodatkami, jakie lubimy: jabłka, buraczki, cebulka, korniszony, gotowane ziemniaki, gotowane jajka…. Co tam lubimy.
Ja swój słoiczek zrobiłam z marynowanymi buraczkami, cebulką, jabłkiem, pikantną, marynowaną papryczką. Teraz poleżą do Sylwestra, nabiorą smaków i będą pyszną przekąską w sylwestrową noc.
Składniki:
śledzie a’la matjas (z bazy wcześniej przygotowanej)
2 cebulki szalotki,
2 marynowane buraki z zalewy ziołowej ( link do przepisu)
2 jabłka kwaśne,
2 papryczki chilli marynowane,
Sól, pieprz,
Olej rzepakowy,
Wykonanie:
Śledzie kroimy w kawałki, cebule kroimy w plasterki. Buraczki również kroimy w plasterki. Marynowaną papryczkę chilli też kroimy w małe kawałki.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Do słoika układamy warstwami: śledzie, cebulkę, buraczki, jabłko, papryczka chilli i powtarzamy warstwy. Po każdej warstwie posypujemy solą i pieprzem. Na koniec zalewamy olejem rzepakowym i zostawiamy na 2-3 dni aby wszystko się przegryzło.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz