Małe, delikatne mini gofry z mąki owsianej z plastrami wędzonego łososia i prostej sałatki , to moja dzisiejsza propozycja na przekąskę dla gości lub na fajne śniadanie do pracy.
Takie małe, owsiane goferki to alternatywa dla chleba i jednocześnie smaczny dodatek do plastrów łososia ale też do wędliny, smacznej pasty…. co tam lubimy.
Jeśli lubicie takie eksperymenty w kuchni to zachęcam do zrobienia.
Ciasto na gofry:
Składniki:
1szklanka mąki owsianej,
2 jajka,
1/3 szklanki mleka,
½ szklanki wody gazowanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Łyżeczka soli,
Plastry wędzonego łososia,
Marynowane kapary,
Marynowane ogórki,
Chrzan,
oliwa
Wykonanie:
Gofrownicę włączamy, aby dobrze się nagrzała.
Do miski dajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mleko, wodę, sól i wszystko dokładnie miksujemy.
Gofrownica musi być dobrze nagrzana. Smarujemy taflę gofrownicy olejem.
Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.
Ja podałam do takich małych goferków plastry wędzonego łososia i prostą sałatkę z dodatkiem marynowanych kaparów, marynowanych ogórków, szczypioru, chrzanu i oliwy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz