Jest sobota więc może takie lekkie i smaczne naleśniki na obiad ?
Tym razem zrobiłam je z białej mąki gryczanej a farsz jest ze szpinaku i fety. Nie dodawałam mleka, tylko wodę lekko gazowaną więc naleśniki były puszyste.
Biała mąka gryczana jest delikatnie pachnąca gryką więc w połączeniu ze szpinakiem i fetą daje bardzo smaczny efekt. Naleśniki posypałam starym parmezanem. Gęsty sos balsamico dopełnił całości i wyszło rewelacyjne lekkie danie na obiad lub kolację.
Składniki na 4 porcje
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej białej,
1 szklanka lekko gazowanej wody,
2 jajka,
Szczypta soli
Farsz:
500 g szpinaku,
Sól, pieprz,
Szczypta gałki muszkatołowej,
1 cebula,
2 łyżki masła do smażenia cebuli,
Łyżka oliwy
200 g sera feta,
parmezan
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy lekko gazowaną wodę, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelnię dajemy masło, trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy wymyty i odcedzony szpinak i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową – mieszamy całość.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.
Podajemy z tartym parmezanem i np. sosem balsamico.
Dziś mąka gryczana króluje, u mnie dziś bliny z dodatkiem tejże mąki 😉
Świetny pomysł aby dodać lekko gazowanej wody do naleśników, ja dodaje lekko gazowanej cisowianki i naleśniki stają się dużo bardziej puszyste!
To prawda, naleśniki są puszyste jak doda się gazowanej lub lekko gazowanej wody 🙂 Pozdrawiam !