W trakcie ostatniego pobytu w Przemyślu zrobiłam przepyszne szaszłyki z piersi kaczki z jabłkami. Wszyscy miłośnicy mięsa z kaczki będą usatysfakcjonowani takimi szaszłykami.
Mięso kaczki to moje ulubione więc postanowiłam je wykorzystać do lubianych przez nas szaszłyków. Ważne jest to aby mięso było w marynacie dość długo bo wtedy dobrze skruszeje. Marynata jest aromatyczna z dodatkiem czerwonego wina, startego imbiru, skórki z pomarańczy i ziół. Mięso bardzo fajnie nabiera aromatów a wino powoduje, że mięso szybko będzie miękkie.
Gotowe paski mięsa nadziewamy w ten sposób, że na przemian z kawałkiem jabłka przekładamy mięso. Jabłka podobnie jak mięso doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Takie połączenie daje nam gwarancję pysznego dania z grilla. Sezon grillowany przed nami więc koniecznie spróbujcie takie szaszłyki.
Jeśli myślicie, że jest to pracochłonne to zaręczam, że radość z jedzenia takiego dania będzie nieporównywalnie większa.
Składniki:
2 piersi z kaczki,
4 twarde, kwaskowate jabłka,
½ szklanki czerwonego wina,
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka tartego imbiru,
Skórka z pomarańczy,
Sok z ½ pomarańczy,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku,
Łyżka suszonego majeranku,
Sok z cytryny
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę.
Pomarańczę dokładnie myjemy a następnie sparzamy we wrzątku. Jak ostygnie ścieramy na tarku skórkę – tylko pomarańczową i wyciskamy z połowy sok.
Do miski dajemy oliwę, wino, wyciśnięte ząbki czosnku, starty imbir, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, świeży tymianek, łyżeczkę suszonego majeranku i wszystko mieszamy.
Z piersi kaczki usuwamy skórę, przecinamy mięso w poprzek a następnie wzdłuż i jeszcze na pół tak aby powstały paski.
Tak przygotowane paski mięsa doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy dość długo, najlepiej całą noc.
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasiona i przekładamy do miski. Tak przygotowane jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą , pieprzem i suszonym majerankiem.
Teraz przystępujemy do formowania szaszłyków. Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie na przemian kaczkę i jabłka. Układamy na grillu i obsmażamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz