Bardzo wiosenne i lekkie gołąbki z młodej kapusty. Na takie gołąbki czekamy cały rok bo młoda kapusta jest najlepsza w maju i wtedy takie gołąbki są wyjątkowe.
Gołąbki są być może trochę pracochłonne ale można je odgrzewać jeszcze ze dwa dni i tak będą dobre. Są idealne na niedzielny wiosenny obiad, najlepiej w ogrodzie.
Do gołąbków robię różne sosy – grzybowy, koperkowy lub tak jak tutaj aromatyczny sos pomidorowy z duża ilością świeżego tymianku.
Farsz również może różny- mielone mięso, ryż, warzywa a u mnie dzisiaj kasza jaglana z pieczarkami.
Składniki na gołąbki:
2 główki młodej kapusty
2 szklanki kaszy jaglanej,
4 szklanki wody,
Liść laurowy,
Parę ziarenek ziela angielskiego,
1 cebula,
400g pieczarek,
sól, pieprz do smaku,
Składniki na sos pomidorowy:
Puszka krojonych pomidorów lub 500g świeżych,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
Oliwa,
sól, pieprz do smaku, chilli w proszku,
świeże listki tymianku
Wykonanie gołąbków:
Z kapusty usuwamy rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna. Młoda kapusta jest miękka więc nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.
Przygotowujmy farsz.
Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem żeby nie miała goryczki. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 15 minut.
Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i podsmażamy na małym ogniu minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w puszce, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut ( mieszając od czasu do czasu). Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście świeżego tymianku, szczyptę chilli i zagotowujemy.
Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiarteczki. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki, dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy.
Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.
Porcje tak przygotowanej kaszy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy sos pomidorowy. Zalewamy ½ szklanki wody z gotowanej kapusty i przykrywamy na koniec również liściami kapusty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 1 godz. pod pokrywką.
Breniu, gołąbki wyszły pyszne!! Pierwszy raz robiłam gołąbki i nieskromnie powiem, że w życiu lepszych nie jadłam. Myślę, że to robota sosu pomidorowego i tymianku, w którym gołąbki się piekły. Zamieniłam tylko jaglankę na kaszę orkiszową.
Aniu, bardzo się cieszę, że gołąbki smakowały 🙂 tak, ten sos jest rewelacyjny do takich dań. Pozdrawiam !!