Gołąbki z młodej kapusty z farszem z kaszy jaglanej z pieczarkami i aromatycznym sosem pomidorowym

 

Bardzo wiosenne i lekkie gołąbki z młodej kapusty. Na takie gołąbki czekamy cały rok bo młoda kapusta jest najlepsza w maju i wtedy takie gołąbki są wyjątkowe.

Gołąbki są być może trochę pracochłonne ale można je odgrzewać jeszcze ze dwa dni i tak będą dobre. Są idealne na niedzielny wiosenny obiad, najlepiej w ogrodzie.

Do gołąbków robię różne sosy – grzybowy, koperkowy lub tak jak tutaj aromatyczny sos pomidorowy z duża ilością świeżego tymianku.

Farsz również może różny- mielone mięso, ryż, warzywa a u mnie dzisiaj kasza jaglana z pieczarkami.

DSC_0639

Składniki na gołąbki:

2 główki młodej kapusty

2 szklanki kaszy jaglanej,

4 szklanki wody,

Liść laurowy,

Parę ziarenek ziela angielskiego,

1 cebula,

400g pieczarek,

sól, pieprz do smaku,

Składniki na sos pomidorowy:

Puszka krojonych pomidorów lub 500g świeżych,

1 cebula,

2 ząbki czosnku

Oliwa,

sól, pieprz do smaku, chilli w proszku,

świeże listki tymianku

Wykonanie gołąbków:

Z kapusty usuwamy rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna.  Młoda kapusta jest miękka więc  nie wymaga długiego gotowania, gotujemy  ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką  i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.

Przygotowujmy farsz.

Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem żeby nie miała goryczki. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 15 minut.

Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i podsmażamy na małym ogniu minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w puszce, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut ( mieszając od czasu do czasu). Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście świeżego tymianku, szczyptę chilli i zagotowujemy.

Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiarteczki. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki, dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy.

Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.

Porcje tak przygotowanej kaszy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy  sos pomidorowy. Zalewamy ½ szklanki wody z gotowanej kapusty i przykrywamy na koniec również liściami kapusty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 1 godz. pod pokrywką.

 DSC_0633 DSC_0610

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Ania
    9 czerwca
    Odpowiedz

    Breniu, gołąbki wyszły pyszne!! Pierwszy raz robiłam gołąbki i nieskromnie powiem, że w życiu lepszych nie jadłam. Myślę, że to robota sosu pomidorowego i tymianku, w którym gołąbki się piekły. Zamieniłam tylko jaglankę na kaszę orkiszową.

  2. Brenia
    9 czerwca
    Odpowiedz

    Aniu, bardzo się cieszę, że gołąbki smakowały 🙂 tak, ten sos jest rewelacyjny do takich dań. Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.