Łosoś wędzony to bardzo dobra podstawa do zrobienia fajnej przekąski. Lubi różne dodatki: z chrzanem, awokado, koperkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny….. Można z niego zrobić roladki, saszetki, sam, skropiony sokiem z cytryny jest również dobry.
Dzisiaj mam fajną przekąskę z łososia z farszem, z ulubionego przeze mnie serka mascarpone. Jeśli myślicie, że serek sprawdza się tylko z deserach i słodkościach to mylicie się. Serek mascarpone świetnie się sprawdza jako dodatek wytrawny do różnych przekąsek, kanapek… Mój był z dodatkiem chrzanu i soku z cytryny.
Chrzan mam dobry, domowy – od cioci Mateusza- chłopaka mojej Ani. Jest ostry ( tak jak lubię) i co najważniejsze pachnie i smakuje chrzanem. Jest rewelacyjnym dodatkiem do różnych potraw i do tego zdrowym.
Składniki
plastry wędzonego łososia – około 6 sztuk,
ok 200g serka mascarpone
2-3 łyżki chrzanu – to zależy od tego jak jest ostry,
sól, pieprz,
cytryna,
sok z cytryny,
sałatka,
½ awokado
Wykonanie
W misce mieszamy opakowanie serka mascarpone z solą, pieprzem, sokiem z ½ cytryny i chrzanem. Folię spożywczą wykładamy na deskę, układamy plastry łososia i na to dajemy serek z chrzanem, zwijamy folię w rulon z łososiem i farszem. Dajemy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię i kroimy łososia w plastry.
Sałatkę wykładamy na talerz, na to wykładamy plastry łososia. Awokado obieramy i kroimy w kawałki i również układamy na talerzu i dodajemy po trochę chrzanu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz