Pyszna aromatyczna kaczka z sosem z czarnej porzeczki. Na świąteczny stół będzie idealna. Tym razem dodałam do kaczki konfiturę, domową z czarnej porzeczki, która świetnie komponowała się z mięsem kaczki. Jako dodatek zrobiłam smażone kawałki polenty, ugotowanej wcześniej z liściem laurowym.
Składniki
2 piersi kaczki,
4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki,
Sól, pieprz,
Łyżka suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku,
Olej rzepakowy do smażenia,
Łyżeczka masła,
Polenta
Szklanka kaszy kukurydzianej,
1 ½ szklanki wody,
1 mały liść laurowy
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy polentą. W garnku gotujemy kaszkę z dodatkiem soli i liścia laurowego, aż będzie gęsta. Jak będzie bardzo gęsta, odstawiamy z ognia. Płaskie naczynie smarujemy masłem, wykładamy równomiernie ugotowaną kaszę, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała.
Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut. W naczyniu, w którym będziemy piec kaczkę, dajemy konfiturę z czarnej porzeczki i podsmażone piersi razem z tłuszczem. Posypujemy sos solą, pieprzem Przykrywamy naczynie.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200 m stopni i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Wyjmujemy mięso i trzymamy jeszcze chwilę pod przykrywką. Natomiast sos przelewamy do mniejszego garnka, dodajemy łyżeczkę masła i blendujemy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszkę wystudzoną kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Podajemy kawałki kaczki z polentą, sosem i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz