Tarta z cukinią, pieczoną papryką i czerwoną cebulą
Wrzesień minął bardzo szybko i trochę urlopowo, w związku z tym była przerwa na blogu. Ale już wracam i na pierwszy ogień jest wytrawna tarta, bardzo kolorowa i pyszna. Zrobiłam ją na imprezę urodzinową mojego wnuka Frania. Dekorowanie czy też dodawanie składników to dowolna interpretacja.
Moja była z kwiatem z pieczonej papryki, rulonów z cukinii i plastrów czerwonej cebuli. Dodałam zioła do masy śmietanowej więc była aromatyczna, idealna na jesienne przyjęcia czy kolację.
Przepis ( forma na tartę 35 cm średnica):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
100 g masła,
1 jajko,
Szczypta soli,
trochę zimnej wody
Farsz:
1 mała cukinia,
1 pieczona papryka,
Czerwona cebula,
1/2 papryczki chili,
300 ml śmietany 12 %
1/2 szklanki startej mozarelli,
3 jajka,
Ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku,
Świeże listki tymianku,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie paski (ja robiłam to obieraczką do warzyw).
Pieczoną, obraną ze skórki paprykę kroimy w paski. Cukinię zwijamy w rulon.
Czerwoną cebulę obieramy i przekrawamy na pół, następnie wykrawamy ostrym nożem plastry.
Do miski wlewamy śmietanę, jajka, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek, chilli, mieszamy wszystko.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo – jajeczną, mozarellę i dodajemy dookoła rulony z cukinii, następnie pieczoną paprykę w formie kwiatka, plasterki cukinii. Dodajemy listki tymianku.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz