Pierogi z bobem i serem feta podane ze świeżą miętą

 

Doskonałe letnie pierogi, które smakują niezwykle. Farsz jest z bobu, fety, odrobiny kminku, czosnku z idealnie  miękkim ciastem, z przepisu mojej mamy.

Jeśli chodzi o fetę, to dobry tu jest ser typu feta bo jest kremowy, łatwo się rozdrabnia. Do tego dodałam też troszkę kminku ale jeśli ktoś nie lubi, to nie musi być.

Musi być natomiast świeża mięta, którą posypujemy gotowe już pierogi. Jak to powiedziała moja koleżanka  z pracy, której dałam spróbować- jest tu idealna, dopełnia smak pierogów. Trochę śmietany i roztopione masło i mamy pyszne danie.

 

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

700g bobu,

½ kostki masła

sól i pieprz do smaku,

150 g sera feta,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki  kminku,

Świeża mięta

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy farsz.

Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy. Obieramy z łupinek.

Do wystudzonego  lekko bobu  dodajemy wyciśnięty czosnek, pokruszoną fetę i starty lekko kminek. Całość   rozdrabniamy widelcem,   doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem. Dodajemy śmietanę i świeże listki mięty. Mniam.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.