Ciasto Galaretkowiec

Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich lubiących desery z galaretkami. Moje dzieci jak zobaczyły to ciasto pierwszy raz były po pierwsze zauroczone wyglądem a po drugie wyjątkowym smakiem. Dodam, że robi się je szybko a deser jest niesamowity : lekki, kolorowy i pyszny.

Ciasto Galaretkowiec

Ciasto Galaretkowiec

 

Składniki:

3 różne galaretki ( np. agrestowa, truskawkowa, cytrynowa)

1 duże opakowanie śmietany 18%

 1 szklanka mleka,

3 łyżki żelatyny,

5 łyżek cukru,

Zamów składniki

Wykonanie

Galaretki przygotowujemy dzień wcześniej. W trzech miskach rozrabiamy galaretki ( dajemy trochę mniej wody jak w przepisie na opakowaniu) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia każdą galaretkę  kroimy na małe kwadraty. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę – odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę wlewamy do miski i chwilę ubijamy z cukrem, następnie  dodajemy pokrojone galaretki, mleko z żelatyną  (chłodne) i mieszamy wszystko.

Formę na keks smarujemy masłem i przelewamy do niej masę śmietanowo-galaretkową; wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.  Smacznego!

Ciasto Galaretkowiec

Ciasto Galaretkowiec

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 33

  1. maga
    4 maja
    Odpowiedz

    czy to mam być zwykła śmietana 18% czy taka śmietanka do zup i sosów 18% w kartonikach?

  2. ja robiłam ten deser na kremówce, ale nie dodawałam cukru. Jest pyszny:)))

  3. Brenia
    5 maja
    Odpowiedz

    Śmietana jest taka jak do zup i sosów, duża porcja:)

  4. 6 maja
    Odpowiedz

    Duża porcja czyli 400gr? a czy można śmietanę zamienić na jogurt?

  5. kuchnia_breni
    6 maja
    Odpowiedz

    Tak, 400g. Może być także jogurt naturalny zamiast śmietany

  6. ophaal
    13 stycznia
    Odpowiedz

    to ciasto nazywa się salceson i od dawna je robię, jest pyszne

    • Brenia
      13 stycznia
      Odpowiedz

      Piękna nazwa !! Pozdrawiam 🙂

    • Becia
      11 stycznia
      Odpowiedz

      Ja tez znam je pod tą nazwą. Kojarzy mi się z dzieciństwem takie lata 90-te. Mama robiła z mlekiem bitą śmietaną i żelatyną.

  7. Agnieszka
    26 listopada
    Odpowiedz

    Witam:) Czy żelatynę dodawac jeszcze do zimnego mleka i podgrzewac czy do goracego.?Jak dodalam do goracego to zrobily się grudki.Pozdrawiam i dziękuję za wspanialy przewodnik kulinarny.Agnieszka

  8. Brenia
    26 listopada
    Odpowiedz

    żelatynę dodaję do gorącego mleka i dokładnie mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ale może miałaś żelatynę do rozpuszczania na zimno ? Trzeba sprawdzić na opakowaniu w jaki sposób rozpuszczamy tą konkretną żelatynę.
    Ja również dziękuję i pozdrawiam 🙂

  9. Agnieszka
    27 listopada
    Odpowiedz

    Dziękuję, mimo malych przeciwnosci ciasto wyszlo pyszne i smakowalo calej rodzince.

  10. Brenia
    27 listopada
    Odpowiedz

    cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Zapraszam po inne przepisy … nie tylko na słodkie 🙂

  11. katarzyna
    26 lutego
    Odpowiedz

    Witam zrobilam ale tak zgestniala ta biale galaretka ze szok brak info ze momentalnie zalewac.Tez grudki mi se zrobily a mieszlalam mikser nie rozdrobnil ale zrobie nowa polewe dzisiaj.Chyba powinny byc 3lyzczki zelatyny a nie lyzki??i tak mleka dolałam.

  12. Brenia
    29 lutego
    Odpowiedz

    powinno być, tak jak w przepisie 3 łyżki żelatyny. Jeśli chodzi o gęstnienie białej masy to trzeba wyczuć ten moment gęstnienia masy. Nie można tego robić jak mleko z żelatyną jest jeszcze za ciepłe.

  13. willy
    11 lutego
    Odpowiedz

    grodki mi sie robia

  14. Brenia
    12 lutego
    Odpowiedz

    To trzeba intensywnie i szybko mieszać wszystkie składniki…

  15. kasiak
    31 maja
    Odpowiedz

    dałam 1l śmietany i 4 łyżki żelatyny i zupełnie nic się nie ścinało podczas mieszania i przekładania do formy – super fajny i leciutki deser na upały 🙂

  16. Ewa
    24 lutego
    Odpowiedz

    U mnie w domu to, od wielu lat, nazywa się LASTRIKO. Pewnie młodzi, nie będą wiedzieli dlaczego… 🙂

  17. Brenia
    24 lutego
    Odpowiedz

    Wiem dlaczego Lastriko 🙂

  18. Beata
    1 lutego
    Odpowiedz

    Szklanka ma byc 250 czy 200 mleka

  19. Małgorzata
    5 października
    Odpowiedz

    Witam! Zamiast zabawy ze śmietaną i żelatyną spróbujcie galaretki z mlekiem skondensowanym. Ja wybieram galaretkę cytrynową i gotuję. Zamiast dwóch szklanek wody biorę jedną szklankę wody a póżniej po przesygnięciu galaretki ale jeszcze przed ścięciem się galaretki dodaję szklanę mleka skondensowanego. Wszystko dokładnie mieszam i zalewam kostki galaretki czy co tam chcę np. bakalie w deserze. Sprawdzone! Polecam!

  20. Brenia
    8 października
    Odpowiedz

    Dziękuję za podpowiedź 🙂 Pozdrawiam !

  21. 23 października
    Odpowiedz

    Doskonały deser do popołudniowej kawki 🙂 Uwielbiam takie lekkie ciasta i z przyjemnością wypróbuje ten przepis!

  22. Brenia
    25 października
    Odpowiedz

    To prawda, deser jest znakomity, zapraszam 🙂

  23. Kamila
    14 grudnia
    Odpowiedz

    A co się stanie gdy zrobiłam galaretki z taką ilością wody jak na opakowaniu a nie mniejsza?

  24. Brenia
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Może być za mało sprężysta galaretka ( trochę za rzadka ). Tu ważne jest to aby galaretka była „twarda”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.