Zupa pomidorowa

 Jak już Wam pisałam bardzo lubię zupy. Może mało przepisów na zupy umieszczam ale zaręczam, że zupy kocham, szczególnie jak robi się zimno – nic lepiej nie rozgrzewa jak gorąca zupa. Pisałam Wam również, że zupy gotuję głównie na wywarze warzywnym – wyjątek rosół i fasolowa na rosole. Zupę pomidorową też gotuję tylko  na warzywach.

Zupa pomidorowa to nasza ulubiona zupa. Najważniejszy  w niej jest koncentrat pomidorowy, robiony w domu – przez moją mamę. Taki koncentrat ( sok) smakuje i  pachnie prawdziwymi pomidorami. Sama robię go tylko jak pojawiają się świeże polskie pomidory. Jeśli nie macie domowych przecierów to polecam soki pomidorowe – zupa jest w tedy równie aromatyczna. Mój ulubiony to sok pomidorowy z Tymbarka.

?

Składniki na 4 porcje

3  marchewki

1 pietruszka

1/2 niedużego selera,

kawałek pora,

śmietana 18 %

słoiczek koncentratu pomidorowego  lub karton soku pomidorowego

pieprz mielony, sól,

makaron

Wykonanie:

Warzywa obieramy  i dowolnie kroimy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy  warzywa  i zagotowujemy. Gotujemy około 20 min . Następnie dodajemy  koncentrat pomidorowy i przyprawy – gotujemy 5 minut. Pod koniec w małej ilości zupy mieszamy  śmietanę ( żeby się nie zwarzyła) i dodajemy  do całości.. Zupę można podawać z ryżem, lanymi kluskami, łazankami, dowolnym makaronem. Moja rodzina najbardziej lubi z makaronem.

Osobiście nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej 😉

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Mam inny sposób na pomidorową, ale nie omieszkam spróbować Twojego:) zdaje się być bardziej pomidorowa niż moja:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.